Hlavní obsah

Severní Korea odpálila sedm raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea odpálila v úterý sedm raket krátkého doletu, uvedla jihokorejská agentura Jonhap. Vystřelila je na východním pobřeží země z raketometů. Je to už třetí test severokorejských raket krátkého doletu v poslední době. Kromě samotných raket se testovala i odpalovací zařízení pro více střel.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Mapa oblasti

Článek

Severní Korea nejprve odpálila u Wonsanu na jihovýchodě země v šest ráno místního času tři rakety ráže 240 mm z raketometů pro více střel. Letěly 55 kilometrů severovýchodním směrem.

Odpoledne v 16.17 (8:17 SEČ) vypálila ve stejné oblasti další čtyři rakety s doletem delším než 155 km.

O testu informovalo jihokorejské ministerstvo zahraničí, které uvedlo: "Předpokládáme, že Severní Korea testovala dva různé typy raketometů MLRS (odpalovací zařízení pro více raketových střel) ." Test odsoudilo jako nebezpečnou provokaci.

Severní Korea zahájila testy raket poté, co před dvěma týdny začalo pravidelné společné jihokorejsko-americké cvičení. Pchjongjang proti tomuto cvičení každoročně protestuje, označuje ho za provokaci ohrožující příměří na Korejském poloostrově. V odpovědi na to provádí ve stejné době testy raket.

Letos provedl již tři. Pchjongjang již minulý týden vyzkoušel čtyři rakety krátkého doletu Scud a další dvě rakety zkušebně odpálil ze svého východního pobřeží v pondělí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám