Hlavní obsah

KLDR vypálila další dvě rakety, propustila misionáře

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severní Korea vypálila v pondělí dvě střely krátkého doletu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejská média. Jedná se již o druhou raketovou zkoušku za posledních pět dní. Jde o reakci na společné americko-jihokorejské cvičení. Propustila také zadržovaného australského misionáře.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská obsluha mobilních raketometů.

Článek

Zprávu o dvou raketách vypálených na východním pobřeží země přinesla jihokorejská agentura Jonhap, aniž uvedla další podrobnosti.

Ve čtvrtek KLDR testovala čtyři rakety krátkého doletu, které byly rovněž odpáleny z východního pobřeží a směřovaly nad moře. Rakety měly dolet 200 kilometrů. [celá zpráva]

Obě raketové zkoušky se uskutečnily v době, kdy v oblasti probíhají jihokorejsko-americké vojenské manévry. [celá zpráva]

Ty Pchjongjang označuje za nácvik k invazi a často je provází výhrůžnými gesty na adresu Spojených států a Jižní Koreje. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN diktátorskému režimu raketové a nukleární zkoušky zakazují.

Pchjongjang propustil australského misionáře

Severokorejská tisková agentura KCNA v pondělí oznámila, že propustila na svobodu australského misionáře Johna Shorta, který byl v únoru zadržen v KLDR. Bude vyhoštěn.

Foto: Reuters

Propuštění misionář John Short po příletu do Pekingu

Australana zadržely severokorejské úřady, když se v hlavním městě Pchjongjangu pokoušel o křesťanskou misionářskou práci. [celá zpráva]

V zemi byl již podruhé a svým posláním se nijak netajil. Podle KCNA se Short přiznal, že porušil zákony KLDR, a omluvil se. "Hluboce se omlouvám za to, co jsem učinil, když jsem šířil biblické texty 16. února na den narozenin jeho excelence Kim Čong-ila," uvedl Australan v doznání datovaném 1. března, "Uvědomuji si, že média ve Spojených státech a v západních zemích, která tvrdí, že KLDR je uzavřená země bez náboženských svobod, jsou nepřesná a chybná," stojí v doznání.

Agentura KCNA napsala, že Pchjongjang se rozhodl pětasedmdesátiletého misionáře osvobodit mimo jiné s ohledem na jeho vysoký věk.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Severní Korea zadržuje v současnosti ještě další dva misionáře. Američan Kenneth Bae byl odsouzen za podvratnou protistátní činnost a odpykává si 15 let nucených prací. Koncem února navíc Pchjongjang zveřejnil videonahrávku zadržovaného jihokorejského misionáře Kim Čong-uka, který se na videu doznává, že spáchal protistátní zločiny. KLDR prohlašuje, že Kim je jihokorejský špión, který se tajně pokoušel svrhnout její státní zřízení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám