Hlavní obsah

Jihokorejského misionáře v KLDR obvinili ze špionáže

Soul

Severní Korea ve čtvrtek zveřejnila videonahrávku jihokorejského misionáře, kterého v Pchjongjangu zadržuje režim. Misionář na videu tvrdí, že spáchal protistátní zločiny. Podle informací agentury Reuters KLDR identifikovala jihokorejského misionáře jako padesátiletého Kim Čong-uka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejský misionář Kim Čong-uk na tiskové konferenciVideo: Reuters

 
Článek

Na nahrávce misionář vypovídá pod portréty bývalých severokorejských vůdců Kim Čong-ila a Kim Ir-sena patrně na státem zorganizované tiskové konferenci.

"Od té doby, co jsem poprvé přijel do čínského Tan-tungu v srpnu 2007, jsem hodně přemýšlel, jak bych proklouzl do Pchjongjangu," uvedl Kim na videonahrávce. Se Severokorejci se prý poprvé setkal, když pracoval jako misionář v Číně.

"Řekl jsem jim, že bychom měli vybudovat boží národ a svrhnout severokorejský režim a politický systém. Dal jsem jim protistátní literaturu a nařídil, aby se vrátili zpátky a vybudovali podzemní církev," dodal.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejský misionář zadržený v Severní Koreji

O zadržení jihokorejského misionáře informoval Pchjongjang loni v listopadu. Není ale zcela jasné, zda tím mínil právě Kim Čong-uka.

V Severní Koreji byl tento měsíc zadržen také australský misionář John Short a více než rok je tam vězněn misionář korejsko-amerického původu Kenneth Bae. Za přípravy převratu byl odsouzen k 15 rokům nucených prací.

Reklama

Související články

V Severní Koreji zadrželi dalšího misionáře

Policie v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu zadržela 75letého australského misionáře. Ve středu to oznámila jeho žena s tím, že její muž je zadržován...

Výběr článků

Načítám