Hlavní obsah

V Ugandě už hrozí za homosexualitu doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

Ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal v pondělí kontroverzní tvrdý zákon, který trestá homosexualitu, její projevy a propagaci „za přitěžujících okolností” až doživotním vězením. Prezident při podpisu prohlásil, že zákon je nutný, neboť „arogantní západní skupiny” se snaží „verbovat” ugandské děti pro homosexualitu. Západ zákon tvrdě kritizuje.

Foto: Rebecca Vassie, ČTK/AP

Ugandský prezident Yoweri Museveni při podpisu zákona proti homosexualitě

Článek

Museveni původně zákon odmítal podepsat kvůli jeho přílišné přísnosti, před pár dny se ale po konzultaci s lékařskými experty rozhodl, že tak učiní, neboť ho ubezpečili, že homosexualita není zakotvena v genech.[celá zpráva]

Původní návrh však přece jen zmírnil, vypustil z něj trest smrti. [celá zpráva]

Ochránci lidských práv považují zákon za drakonický. Některé západní státy už dříve pohrozily ukončením finanční pomoci vládám, které přijmou takové zákony proti sexuálním menšinám.

„My Afričané se nikdy nesnažíme vnutit náš názor ostatním. Jediné co (západní státy) mohou, je nechat nás na pokoji,” vzkázal Museveni zahraničním kritikům.

Homosexualita je v afrických zemích většinou tabuizována a ve 37 z nich, včetně Ugandy, je ilegální. Jen málo Afričanů se otevřeně ke své homosexualitě hlásí. Obávají se uvěznění, násilí nebo ztráty zaměstnání.

Přísné tresty 

Za první porušení zákona ugandská norma počítá se 14 lety vězení, v případě „homosexuality s přitěžujícími okolnostmi” hrozí až doživotí. Do této kategorie řadí opakovaný styk mezi dospělými gayi a lesbami, sex s nezletilými a tělesně postiženými stejného pohlaví a sexuálně aktivní homosexuály nakažené virem HIV. Tresty vězení jsou v něm ale zakotveny i za šíření homosexuálních idejí a tiskovin.

Podle zákona, schváleného ugandským parlamentem loni v prosinci, je trestným činem i nenahlášení gaye úřadům, což podle zpravodajského serveru BBC znemožní, aby se Uganďané veřejně hlásili ke své menšinové sexuální orientaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám