Hlavní obsah

Egyptská vláda nečekaně podala demisi

Káhira
Aktualizováno

Egyptská vláda se v pondělí rozhodla rezignovat. Oznámil to v přímém televizním přenosu egyptský premiér Házim Bibláví. Důvody tohoto kroku ale podle agentury Reuters příliš neupřesnil. Zřejmě ale souvisí s očekávanou kandidaturou šéfa armády Abdala Fattáha Sísího na prezidenta.

Foto: Reuters

Demise vlády zřejmě souvisí s chystanou kandidaturou ministra obrany Abdala Fattáha Sísího na prezidenta.

Článek

"Vláda dnes přijala rozhodnutí nabídnout svou rezignaci prezidentovi republiky," prohlásil Bibláví. Egyptský deník Al-Ahrám s odvoláním na nejmenovaný zdroj na svém serveru uvedl, že kabinet usnesení přijal po pouhých 15 minutách jednání.

Bibláví už počátkem února podle místního tisku hovořil o chystaných vládních změnách. Za hlavní přitom byl považován odchod nejmocnějšího muže v zemi, maršála Sísího, z čela ministerstva obrany.

O Sísím, který loni sesadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího, se dlouhodobě spekuluje, že hodlá kandidovat na prezidenta.

Sísí se těší mezi Egypťany velké popularitě, i když je spjat s režimem někdejšího prezidenta Husního Mubaraka, kdy byl velitelem letectva. Jeho stoupenci v něm spatřují rozhodného člověka, schopného stabilizovat rozdělenou zemi. Předpokládá se, že prezidentské volby, které se mají uskutečnit pravděpodobně v dubnu, by Sísí s výraznou převahou vyhrál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám