Hlavní obsah

Skupinu odsouzenou za atentát na indického premiéra pustí na svobodu

Novinky, rei
Dillí

Spolupachatelé atentátu na někdejšího indického premiéra Rádžíva Gándhího, které původně odsoudili k smrti a doživotí, budou propuštěni. Ve středu o tom rozhodla vláda svazového státu Tamil Nadu, informoval server BBC. Stalo se tak poté, co nejvyšší soud změnil třem ze sedmi odsouzených hrdelní tresty na vězení.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý indický premiér Rádžív Gándhí

Článek

Gándhí zemřel v květnu 1991 po výbuchu bomby na předvolebním shromáždění. Za atentátem stála organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu ze Srí Lanky (LLTE), která chtěla Gándhího ztrestat za vyslání indických mírových sil do Srí Lanky, které se nakonec zapojily do bojů srílanské vlády s Tamily usilujícími o samostatnost. Při atentátu zemřelo ještě 17 lidí včetně sebevražedné útočnice.

Všichni pachatelé atentátu byli záhy zabiti. Dalších sedm lidí, mezi nimi jednu ženu, odsoudili za to, že se na útoku podíleli. Jeden z nich byl indický občan, který koupil baterii do bomby. Všichni ale popírali, že by o přípravách atentátu něco věděli.

Čtyřem z nich soud vyměřil trest smrti, zbylým doživotí. Nejvyšší soud později odsouzené ženě změnil trest smrti na doživotí. V úterý pak po více než 20 letech rozhodl stejně v případě zbývajících tří odsouzenců. Verdikt byl popudem pro úřady skupinu z vězení propustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám