Hlavní obsah

Přes dvě stovky ilegálních horníků uvízly v jihoafrickém dole

Johannesburg

Jihoafričtí záchranáři se snaží dostat k více než dvěma stovkám ilegálních horníků, kteří po závalu uvázli pod zemí v opuštěné šachtě zlatého dolu nedaleko Johannesburgu. Žádné oběti zatím nejsou hlášeny. Werner Vermaak ze záchranářské služby ER24 agentuře Reuters řekl, že záchranáři komunikují s třicetičlennou skupinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři se snaží dostat uvězněné horníky ven Video: Reuters

 
Článek

„Řekli nám, že pod nimi uvázlo ještě dalších 200 lidí,“ uvedl. Jejich osud není zatím jasný. Horníky podle Vermaaka zablokoval pod zemí sesunutý kamenný blok. Na místo byla proto přesunuta těžká technika, s jejíž pomocí by měl být přístup k uvězněným horníkům uvolněn.

„Jde o opuštěnou šachtu na veřejně přístupném místě… Nejde o uzavřenou oblast,“ vysvětlil mluvčí služby ER24. Zároveň dodal, že zatím nejsou hlášeni žádní zranění ani oběti na životech.

Ilegální těžba rud v opuštěných dolech je v Jihoafrické republice poměrně běžným jevem. Lidé přitom pobývají pod zemí v nedostatečně zajištěných podmínkách a nezřídka dochází ke střetům soupeřících skupin. Často jsou proto hlášena úmrtí.

Ilegální horníci občas pronikají i do provozovaných dolů. V roce 2009 přišlo o život 82 takovýchto havířů při požáru ve zlatém dole společnosti Harmony Gold.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám