Hlavní obsah

Francie a EU do Středoafrické republiky vyšlou stovky vojáků

Francie posílí svůj kontingent ve Středoafrické republice o dalších 400 mužů na 2000, uvedl Elysejský palác. Evropská unie v pátek oznámila, že se chystá do africké země vyslat tisícovku vojáků.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

"Tato dodatečná síla v počtu 400 mužů zahrnuje očekávané vyslání bojových a policejních francouzských sil, které se následně po svém nasazení budou podílet na vojenské operaci Evropské unie," uvedl v prohlášení úřad francouzského prezidenta.  Francie rovněž "vyzývá Evropskou unii, aby urychlila nasazení mise Eufor, což zahrnuje i evropské policejní síly", uvádí se dále v komuniké.

Ve Středoafrické republice zatím působí 1600 francouzských vojáků a zhruba 4000 vojáků Africké unie.  Na začátku měsíce Rada bezpečnosti OSN vyslovila souhlas s tím, aby se k nim na půl roku přidali evropští vojáci.

Původně se hovořilo o 500 mužích. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová v pátek prohlásila, že EU se chystá do Středoafrické republiky vyslat dokonce tisícovku vojáků, kteří mají pomoci s obnovením pořádku v zemi.

Středoafrickou republiku sužuje sektářské násilí. Desetitisíce menšinových muslimů prchají před křesťanskými milicemi, které v posledních týdnech vystupňovaly svou aktivitu.

Zemí zmítá násilí už od loňského březnového převratu, za nímž stálo islamistické hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. Ten se stal prvním muslimským prezidentem této převážně křesťanské země.

V polovině ledna pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimy a křesťany. Křesťanské milice, nazývané anti-balaka, od rezignace Djotodii systematicky podnikají útoky na muslimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám