Hlavní obsah

Masivní erupce sopky na Jávě, vrhá popel 200 kilometrů daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Masivní erupce sopky Mount Kelud na indonéském ostrově Jáva vyvolala hromadné evakuace a ochromila leteckou dopravu. Své domovy už opustilo 100 tisíc lidí a stejný počet má podle úřadů ještě odejít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popel ze sopky v IndonésiiVideo: Reuters

 
Článek

Hustě obydlenou Jávu halí sopečný mrak. Ustal kvůli němu provoz na pěti mezinárodních letištích v obavách, že by drobné částice mohly zanést motory letadel.

Vulkán chrlí popel a horniny až na město Surabaya, nacházející se o 130 kilometrů dál. Podle serveru BBC však popel dopadá až do vzdálenosti 200 kilometrů. Sopka vrhá materiál do výšky až 17 kilometrů.

Foto: ČTK/AP

Mount Kelud chrlí popel do vzdálenosti až 200 kilometrů.

Foto: ČTK/AP

Sopečný popel ve městě Yogyakarta

Města v okolí sopky v pátek ráno pokrývala čtyřcentimetrová vrstva popílku a pod její tíhou se zřítilo několik střech domů.

Vulkán ožil ve čtvrtek večer a vyvolal paniku. Úřady vyzvaly k evakuaci 200 tisíc lidí z 36 obcí v desetikilometrovém pásmu okolo. Nejbližší město Kediri je už celé šedobílé.

Foto: ČTK/AP

Oblak prachu z vulkánu Mount Kelud

Úřady také v pátek potvrdily dvě oběti živlu.

Probuzení po 24 letech

Sopka Mount Kelud je vysoká 1731 metrů. Její erupci předznamenávaly několik týdnů trvající varovné signály. Podle vulkanologů však erupce již budou ustávat.

Foto: ČTK/AP

Kvůli sopečného prachu ustal na Jávě i letecký provoz.

Foto: Dwi Oblo, Reuters

Sopečný prach pokrývá ulice města Yogyakarta

Vulkán se naposledy probudil k životu v roce 1990, tehdy přišly o život desítky lidí. Při erupci v roce 1919 to bylo zhruba 5000 lidí.

Indonésie má téměř 130 aktivních sopek.

Reklama

Výběr článků

Načítám