Hlavní obsah

Muslimští radikálové srovnali se zemí nigerijské město

Abuja

Stovky islamistů zaútočily na město Konduga na severovýchodě Nigérie. Podle místních obyvatel srovnali se zemí tisícovku domů a mešitu. Nájezd si vyžádal podle různých zdrojů 39 až 51 obětí.

Foto: Reuters

Nigerijský transportér u vyhořelého domu

Článek

Naříkající obyvatelé popsali útok na třináctitisícové město guvernérovi státu Borno Kashimu Shettimovi, který oblast navštívil. Z Kondugy podle jejích obyvatel utekli vojáci i policisté. Trvalo hodiny, než armáda nasadila letoun, který ostřelováním přinutil útočníky k útěku.

Spolupracovník agentury AP ve městě Konduga napočítal 39 obětí připravených k pohřbení. Mezi mrtvými jsou i těla nejméně tří dětí.

Útok se uskutečnil v noci na středu, vypověděl BBC muž, kterému se za tmy podařilo utéci. Podle něj město zcela obklíčili islámští bojovníci, kteří přijeli v terénních vozidlech. Ze všech stran slyšel jejich palbu.

Ve státě Borno je velmi aktivní radikální muslimská sekta Boko Haram, která chce násilím prosadit právo šaría a vyhlásila boj vládě. Za poslední více než čtyři roky si její akce vyžádaly tisíce obětí.

Prezident Goodluck Jonathan vyhlásil vloni v květnu ve třech státech na severovýchodě Nigérie výjimečný stav. Armáda zahájila tažení proti islámským radikálům, kteří jsou podle pozorovatelů v současnosti největší hrozbou pro stabilitu tohoto předního exportéra ropy v Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám