Hlavní obsah

Zástupci Korejí po sedmi letech jednají na nejvyšší úrovni

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom
Aktualizováno

V pohraniční vesnici Pchanmundžom ve středu obnovily Severní a Jižní Korea po sedmi letech jednání na nejvyšší úrovni. Program rozhovorů předem stanoven nebyl, měly se týkat ale zásadních otázek Korejského poloostrova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Setkání představitelů Severní a Jižní KorejeVideo: Reuters

 
Článek

„Je to příležitost začít novou éru na Korejském poloostrově. Chci se k jednání dostavit s otevřenou myslí, abychom tuto možnost prozkoumali,“ řekl před schůzkou vedoucí jihokorejské delegace Kim Kjo-hjon, který zastupuje bezpečnostního poradce prezidentky Pak Kun-hje.

Severokorejskou delegaci vede Won Tong-jon, který se specializuje na vztahy s Jižní Koreou.

Dopolední jednání trvalo hodinu a půl. Odpoledne se pak vyjednavači sešli znovu na jihokorejské straně vesnice, sdělila agentura AFP. O průběhu a výsledcích informováno nebylo.

Rozporné signály

Agentura Reuters upozornila, že setkání bylo zorganizováno potajmu a narychlo po návrhu Pchjongjangu minulý týden. Severní Korea přitom v minulých dnech zrušila chystanou návštěvu amerického vyslance Roberta Kinga a pohrozila, že zruší dohodu o obnovení setkávání korejských rodin, které rozdělila po válce hranice.

Severní Korea ale podle odborníka z výzkumného ústavu Sedžong v Soulu potřebuje zlepšit vztahy s Jihem kvůli Číně. „Pokud Sever dosáhne zlepšení vztahů s Jihem, bude to znamenat lepší atmosféru pro návštěvu Kim Čong-una v Číně, a také ospravedlnění pro jednání se Spojenými státy na nejvyšší úrovni,“ uvedl pro Reuters Čeong Seong-čang.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Podle komentátorů je také pravděpodobné, že KLDR během jednání zopakuje svůj požadavek, aby Jih odvolal společné armádní manévry se Spojenými státy. Cvičení má začít tento měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám