Hlavní obsah

Ve Středoafrické republice hrozí hladomor, infrastruktura je vepsí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangui/Londýn

Hlad ohrožuje podle úterních sdělení nevládních organizací Oxfam a Action Against Hunger Středoafrickou republiku, rozvrácenou boji mezi muslimy a křesťany po loňském puči. Pětina obyvatel byla vyhnána z domů, část jich je v zahraničí a v zemi se zcela rozpadla infrastruktura.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Uprchlíci ze Středoafrické republiky

Článek

Podle OSN má devadesát procent populace jen jedno jídlo denně a mnozí trpí podvýživou. Organizace už dříve uvedla, že na milión lidí bylo vyhnáno z domovů do buše. Nyní varuje, že 96 procent zemědělců pouhý měsíc před setbou nemá osivo.

Cena masa stoupla na dvojnásobek a dále roste, protože pastevci odehnali svá stáda do buše v bezpečnějších oblastech.

Podle Oxfamu a Action Against Hunger zůstalo v hlavním městě Bangui už jen deset prodejců.

Řidiči mají strach dovážet zásoby

Poté, co pučistický prezident Michael Djotodia, jemuž se nedařilo zvládat násilí, pod tlakem sousedních zemí odstoupil, křesťané zahájili hon na muslimy. Ti přitom tvořili ekonomickou páteř země a ovládali trh s potravinami. [celá zpráva]

Pokračující násilí brání i dodávkám potravin ze zahraničí. V Kamerunu stojí na hranicích stovky nákladních automobilů se zásobami, ale řidiči se bojí pokračovat v cestě.

V zemi se stále střetávají příslušníci muslimských milicí Seléka, jejichž ofenzíva vynesla loni v březnu do prezidentského křesla Djotodiu, s křesťanskými milicemi anti-Balaka.

Hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensoudová už zahájila předběžné vyšetřování případných válečných zločinů ve Středoafrické republice, protože dostala zprávy o extrémním násilí v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám