Hlavní obsah

Ve Francii lapili zloděje, kteří ukradli víno za 28 miliónů

– Bordeaux

Špičková bordeauxská vína v přepočtu za osmadvacet miliónů korun se ztratila na jihozápadu Francie. Policie zadržela skupinu dvaceti mužů, kteří mají krádež na svědomí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policejní operace, do níž bylo zapojeno více než 300 příslušníků bezpečnostních sil v několika oblastech jihozápadní Francie a v Paříži, odkryla "velmi propracovanou, profesionální" operaci, řekl policejní mluvčí.

Policie předpokládá, že gang se zaměřoval na nejprestižnější vinice v oblasti a někteří ze zadržených měli s policií problémy již v minulosti. Terčem loupeží a krádeží se stalo celkem 13 vinic a dva sklady.

Zloději od loňského června provedli zhruba jednu akci každé dva týdny. Jejich metoda byla pokaždé stejná: používali kradená vozidla a na místě činu rozlili bělicí prostředky, aby se ujistili, že tam nenechali žádné stopy.

Pět ze zadržených podle policistů gang vedlo, ostatní přepravovali nakradené víno ke kupcům. Ceny nejkvalitnějších bordeauxských vín nedávných ročníků mohou překročit i 1000 eur (téměř 28 tisíc korun) za lahev, zatímco starší a vzácnější vína dosahují i mnohanásobku této částky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám