Hlavní obsah

Austrálie čelí zničujícím požárům

Melbourne

Tisíce hasičů se na jihovýchodě Austrálie potýkají s rozsáhlými požáry vegetace, které již zničily desítky domů a přinutily stovky lidí k evakuaci. Jeden z ohňů dospěl na předměstí druhého největšího australského města Melbourne. Podle AFP se jedná o nejhorší situaci v oblasti za posledních pět let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požáry v AustráliiVideo: Reuters

 
Článek

Více než 30 tisíc obyvatel státu Viktorie strávilo noc na pondělí bez dodávek elektřiny a některá vlaková spojení ve venkovských oblastech byla přerušena. Zničených domů je přes 30, žádné oběti ani těžce zranění nicméně zatím nejsou hlášeni. Domy stály na předměstích Melbourne Warrandyle a Micleham a ve městě Gisbone.

Foto: Reuters

Australští hasiči bojují s požárem porostu u Perthu

Do boje s požáry, které rozdmychává silný vítr, bylo nasazeno více než 200 cisteren a 21 letadel. Zásah jim usnadňuje pokles teplot v typicky horkém australském létě.

Foto: Reuters

Vůz australských hasičů zasahujících u požáru porostu u Perthu

Policie vyšetřuje devět případů žhářství, které mohlo přispět k rozpoutání některých ze 150 ohňů zaznamenaných v posledních dnech.

Na 48 požárů ve státě Viktoria hasiči nemají pod kontrolou. Je mezi nimi i požár povrchového uhelného dolu východně od Melbourne, jehož likvidace zřejmě potrvá několik dní.

Foto: Reuters

Australský hasič zasahuje na předměstí Perthu Banjup

Ohrožena je také uhelná elektrárna Hazlewood, která má výkon 1600 MW.

Premiér státu Viktorie Dennis Napthine uvedl, že v regionu je nejhorší situace od roku 2009, kdy lesní požáry usmrtily 173 lidí a zničily více než 2000 domů.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Austrlaští hasiči u hořících keřů

S požáry těžce bojují dva sousední státy Australského společenství, jako je Nový Jižní Wales a Jižní Austrálie. Už na začátku února požáry ohrožovaly Perth v Západní Austrálii. S požáry na jihu Austrálie ale bojovali už v půlce ledna. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám