Hlavní obsah

Násilí ve Středoafrické republice může ze země vypudit všechny muslimy

Středoafrická Republika

Násilí vyvolané náboženskými třenicemi, které trápí Středoafrickou republiku od minulého roku, může vyvrcholit odchodem celé muslimské populace ze země. Útěk by mohl způsobit i ekonomické potíže, protože muslimští obchodníci kontrolují trh s dobytkem i další odvětví. Pro BBC News to prohlásil Peter Bouckaert z organizace Human Rights Watch.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Uprchlíci ze Středoafrické republiky v tranzitním táboře v Nigérii

Článek

O víkendu bylo podle Bouckaerta v hlavním městě zabito aspoň deset lidí. Říká, že osobně viděl zabití muslimského občana v Bangui jako odvetu za usmrcení šesti lidí muslimskými ozbrojenci, AFP však vyjádřila pochybnosti ohledně vyznání oběti.

Desítky tisíc muslimů již utekly do sousedního Kamerunu a Čadu. „Může to trvat dny nebo týdny, než poslední zbytky muslimského obyvatelstva odejdou do Čadu,“ řekl Bouckaert. Podle něj jsou také celá sousedství bez muslimů. Jejich domy jsou bourány a důkazy toho, že zde někdy žili, ničeny.

Násilí připomíná Rwandskou genocidu

V sobotu se z oblasti v Bangui, kde žijí muslimové, ozvaly exploze. Tým Human Rights Watch vyrazil prošetřit situaci. Našli muslimského muže spalovaného přímo na ulici. To byl začátek odvety za útok ozbrojenců. Zatímco byli na místě, viděli, jak chytili i druhého muže a zabili ho.

Násilí probíhá hlavně mezi hnutím Séléka, jemuž velel Michel Djotodia, a křesťanskými milicemi. Djotodia se stal prvním muslimským prezidentem této převážně křesťanské země. V polovině ledna pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou. [celá zpráva]

Jednomu ze členů týmu Human Rights Watch sdělili vojáci z Rwandy, že situace ve Středoafrické republice jim připomíná strašlivou genocidu, k níž došlo v jejich zemi před dvěma desítkami let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám