Hlavní obsah

Sesuv v jihoafrickém zlatém dole uvěznil horníky

Johannesburg

Sesuv horniny a následný požár uvěznil v úterý večer 17 horníků v jihoafrickém zlatém dole Doornkop. Zůstali v hloubce 1700 metrů pod povrchem země. Osm z nich se ve středu podařilo záchranářům dostat ven, zbývající jsou zatím nezvěstní. V dole byla zastavena těžba a zahájena záchranná operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zlatém dole stále zůstává devět horníkůVideo: Reuters

 
Článek

„Osm havířů se úspěšně dostalo na povrch,“ uvedl provozovatel dolu, společnost Harmony Gold. V hloubce 1700 metrů se dokázali přesunout do nouzového útočiště vybaveného telefonem a věcmi nezbytnými pro přežití. Odtud je záchranáři vyvezli na povrch.

„Pokračuje úsilí zjistit, kde je dalších devět zaměstnanců, kteří jsou momentálně nezvěstní,“ řekl BBC mluvčí firmy James Duncan. Podle něj komplikuje záchranné práce množství dýmu a kusy horniny, která se sesunua. Společnost ale doufá, že našli také cestu do nouzového útočiště, kde je stlačený vzduch a voda. Všichni měli láhve s kyslíkem.

V podzemí hoří

Zatím není jasné, co tragédii způsobilo. Podle Harmony Gold byla  v oblasti zaznamenána seizmická aktivita. Odborový svaz horníků upřesnil, že v úterý večer vypukl po zemětřesení požár. „Otřesy poškodily ventilační i vodovodní potrubí a elektrické vedení. Škody na elektrických kabelech vyvolaly v podzemí požár, který stále neustává.“

Jihoafrické doly patří k nejnebezpečnějším – v roce 2012 v nich zahynulo 112 lidí, většinou však při nelegální těžbě. Naleziště zlata těženého v Doornkopu jsou sice vydatná, ale nacházejí se velmi hluboko.

V roce 2009 přišlo o život při podzemním požáru v jiném dole – Harmony Gold – 82 osob, které tam zřejmě těžily ilegálně. Většina obětí se podle všeho udusila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám