Hlavní obsah

Koreje se dohodly na setkávání rozdělených rodin

– Soul

Jižní Korea a KLDR se dohodly na setkání rodin rozdělených korejskou válkou. Schůzky příbuzných, které od sebe dělí jedna z nejpřísněji střežených hranic světa, začnou 20. února a potrvají celkem šest dní. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Foto: Reuters

Vyjednavači obou Korejí ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně.

Článek

Schůzky rodin se uskuteční v severokorejském letovisku Kumgang v oblasti Diamantových hor. Zde se měla obdobná setkání konat již v září, ale Pchjongjang je několik dní před jejich začátkem zrušil.

Po korejské válce zůstaly rozděleny milióny příbuzných. Naposledy se rodiny mohly sejít v roce 2010.

Přihlásily se desetitisíce lidí

Program setkávání rozdělených rodin je velice emotivní. Většině lidí, kteří se do něj hlásí, je více než 70 let a chtějí mít možnost ještě jednou vidět dlouho postrádané příbuzné, než zemřou.

Od roku 2000 mělo tuto možnost asi 17 tisíc Korejců z obou stran hranice. V Jižní Koreji se do programu setkávání rodin přihlásilo zhruba 71 tisíc lidí; údaje z KLDR nejsou k dispozici, uvedla agentura AFP.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Pchjongjang v poslední době zmírnil typicky vyhrocenou rétoriku vůči Soulu a učinil řadu smířlivých gest. Analytici předpokládají, že zbídačená Severní Korea potřebuje zlepšit vztahy s Jižní Koreou, což by jí mohlo pomoci přilákat zahraniční investice a pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám