Hlavní obsah

KLDR označila japonského premiéra za „asijského Hitlera“

Soul

Severní Korea ve své nejnovější kritice vlád sousedních zemí označila japonského premiéra Šinzóa Abeho za „asijského Hitlera”. Podle Pchjongjangu se Abe snaží hromadit vojenskou moc pod záminkou zajištění regionální stability. Informovala o tom v úterý agentura AFP.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe při projevu v parlamentu

Článek

"Není rozdíl mezi fašistickým maniakem Hitlerem, který vedl bitvu proti komunistům, aby ospravedlnil jinou válku, a nebezpečným Abem, který využívá konfrontace se Severní Koreou k ospravedlnění nových militaristických ambicí," uvedla ve svém článku nazvaném Rodí se asijský Hitler? severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Severokorejci tvrdí, že japonský premiér úmyslně rozdmýchává obavy ze severokorejských raket a jaderných zbraní, aby ospravedlnil vojenskou expanzi své země.

Abe v lednu avizoval, že by mohla být do roku 2020 upravena japonská ústava, která vznikla po druhé světové válce a povoluje japonské armádě jednat pouze v sebeobraně. [celá zpráva]

V souvislosti s jeho záměrem změnit japonskou pacifistickou ústavu kritizoval předsedu japonské vlády jako "militaristického maniaka" minulý měsíc také severokorejský vládní deník Rodong Sinmun.

Sporné japonské kroky 

Útok KCNA ale není úplně nepodložený. Japonsko plánuje změnit osnovy. Sporná souostroví nově označuje jako součást Japonska. [celá zpráva]

Radní japonské televize také popřel masakr obyvatel v Nankingu.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám