Hlavní obsah

Japonsko kvůli územním nárokům přepisuje učebnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Soul

Japonské ministerstvo školství v úterý potvrdilo, že schválilo změnu osnov, aby v nich byly zdůrazněny nároky na sporná území. Japonští školáci se budou učit, že k císařství patří nejen ostrovy Senkaku, na které si vznáší nároky Čína, ale dokonce i ostrovy Dokdo, které patří Korejské republice.

Foto: Kyodo, Reuters

Loď japonské pohraniční stráže Išigagi (vpravo) doprovází loď Čínského námořního dohledu Chaj-ťien 51 u ostrůvků Senkaku

Článek

Japonský ministr školství Hakubun Šinomura řekl při zdůvodnění sporného kroku: „Z pohledu výuky je přirozené pro stát učit své děti o integrálních součástech teritoria.“ Těmi podle ministerstva jsou jak ostrůvky Senkaku, kvůli kterým v posledním roce a půl vzrostlo napětí s Čínou, tak ostrůvky Dokdo, japonsky Takešima. Japonsko si na ně vzneslo nároky už v roce 1905, čímž začala anexe Koreje, kterou Japonsko připojilo unilaterálně ke svému území v roce 1910.

Kvůli změně osnov plánuje Soul povolat japonského velvyslance v Jižní Koreji, uvedla agentury Jonhap.

Ministr školství uvedl, že ve „spolupráci s ministerstvem zahraničí vysvětlil pozici země svým sousedům.“

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Na Východočínské moře si vznáší nároky Čína, která tvrdí, že neobydlené ostrůvky Senkaku patří jí a dokonce jednostranně k nim rozšířila oblast, kde je od cizích letadel požadována identifikace, i když jsou nad mezinárodními vodami. [celá zpráva]

Japonský krok vzbuzuje obavy z další eskalace napětí v oblasti, protože Čína posiluje své námořní síly a chce postavit další čtyři letadlové lodě, aby mohla zabezpečit nárokovaná území. V Japonsku zase sílí snahy, aby se země vzdala své pacifistické politiky a obranné sily jí už nebyly svazovány a mohly být používány jako normální armáda.

Japonská a čínská rétorika je vypjatě nacionalistická a připomíná doby konce devatenáctého století, nebo léta mezi dvěma světovými válkami.

Obě souostroví jsou bohatá na ryby a u Senkaku jsou také zásoby ropy a zemního plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám