Hlavní obsah

V Číně kvůli nové ptačí chřipce zakázali prodej živých kuřat

Peking

Úřady ve východní Číně zakázaly v úterý prodej živé drůbeže, protože se zvýšil počet lidí nakažených novým virem ptačí chřipky H7N9. Letos se jím v Číně nakazilo 96 lidí, z nichž 19 zemřelo. Existuje obava z kontaktu lidí s nakaženými ptáky, která navíc vzrůstá před čínským Novým rokem, kdy lidé cestují k rodinám a mnozí si s sebou vozili živá kuřata nebo kachny.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Zlikvidovaná drůbež na trhu v Hong-kongu

Článek

Obchod s živou drůbeží a lety poštovních holubů byly zastaveny ve třech městech v pobřežní provincii Če-ťiang, kde už bylo zaznamenáno 49 případů nákazy a 12 obětí. Inspektoři provádějí kontroly v drůbežárnách.

Šanghaj zastaví prodej živé drůbeže na tři měsíce, počínaje pátkem. Šanghajské nemocnice letos zaznamenaly osm nakažených a čtyři případy úmrtí.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Pracovník čínské hygienické služby sbírá kuřata zabitá kysličníkem uhelnatým na trhu, kde zjistili nákazu virem H7N9.

Hongkong v úterý zahájil vybíjení 20 000 kuřat a ode dneška zastavil dovoz čerstvé drůbeže z pevninské Číny na 21 dní poté, co se virus H7N9 objevil v dodávce živých kuřat z jihočínské provincie Kuang-tung. Úřady také nařídily uzavření trhu, kde byl virus objeven.

Zatím se předpokládá, že se virus H7N9 přenáší na člověka přímým kontaktem s nakaženou drůbeží, i když už byl zaznamenán jeden případ přímého přenosu z člověka na člověka. [celá zpráva]

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Likvidace drůbeže na trhu v Hong-kongu

Nový kmen chřipky H7N9 byl poprvé zaznamenán v březnu 2013 a rozšířil se v Hongkongu, na Tchaj-wanu a v Číně, kde postihl především jih země. Nákazu lékaři potvrdili u 209 lidí, z nichž 52 zemřelo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám