Hlavní obsah

Krize ve Středoafrické republice se prohlubuje, hrozí hladomor

Bangui

Bezpečnostní situace ve Středoafrické republice se dále zhoršuje, přestože v zemi byla zvolena prozatímní prezidentka Catherine Samba-Panza. Uvedla to Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Násilí vyhnalo v posledních měsících z domovů přes milión lidí, což je pětina populace.

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Francouzský voják u zapáleného domu ve středoafrické vesnici Bossangoa

Článek

„Mnozí civilisté jsou nyní extrémně ohroženi,“ řekla Pillayová.

Ani po zvolení nové prezidentky, která vystřídala Michela Djotodiu, který se loni dostal k moci po puči, násilí nepolevuje. Změny v čele země využili křesťané k odvetným útokům na muslimy spojené s Djotodiou.

Náboženští vůdci, banguiský arcibiskup Dieudonne Nzapalainga a imám Oumar Komibe Layama se však shodují, že nejde o projev sektářského násilí. Podle imáma jde o vojensko-politickou krizi.

Layama také varuje před humanitární krizí. „Potřebujeme pomoc pro populaci, protože infrastruktura je pryč, zničená. Nemáme školy, zdravotní péči, léky. Domy byly zničeny, a když neuděláme nic, bude na obzoru hladomor.”

Pillayová kvůli špatné bezpečnostní situaci apeluje na mezinárodní společenství, aby zesílilo své úsilí na zajištění míru. V zemi už působí 1600 francouzských vojáků spolu s 4000 vojáky z afrických zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám