Hlavní obsah

Japonec přidával do mraženého jídla pesticid, otrávil tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská policie v sobotu zatkla muže, kterého podezřívá, že v továrně na mražené jídlo úmyslně přidával do výrobků pesticid. Informovala o tom v neděli agentura AP. Po konzumaci otrávených výrobků po celé zemi onemocnělo na 2800 lidí.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Zatčeným je 49letý Tošiki Abe, zaměstnanec závodu výrobce potravin Maruha Nichiro, kde se otrávené potraviny našly. Muž obvinění odmítá.

Do pizzy i palačinek

Firma Maruha Nichiro začala 29. prosince stahovat z pultů 6,4 miliónů balíčků mražených produktů s tím, že v některých z nich byla zjištěna vysoká hladina pesticidů. Firmě si údajně telefonicky stěžovaly statisíce zákazníků. Někteří z nich hlásili zdravotní problémy či podivný zápach výrobků, jiní se dotazovali na způsob vrácení zakoupeného zboží.

Po požití pizz, kroket či palačinek s vyšším obsahem prostředku na hubení hmyzu mělo zdravotní problémy na 2800 lidí, kteří si stěžovali na zvracení a průjmy. Nikdo z nich nebyl v ohrožení života, případ přesto těžce nahlodal důvěru spotřebitelů.

Podobný případ v Číně

Soud v čínském městě Š'-ťia-čuang uložil před týdnem doživotní trest muži, který také kontaminoval potravinářské výrobky jedem. Lua Jüe-tchinga shledal soud vinným z otravy lidí pesticidem, který vpichoval do mražených knedlíků.

Lu pracoval 16 let pro firmu, která své výrobky vyvážela také do Japonska. Tam se v roce 2008 otrávilo deset lidí včetně pětiletého dítěte. Incident vyvolal diplomatické napětí mezi oběma zeměmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám