Hlavní obsah

Číňan chtěl, aby politici zveřejňovali majetky. Dostal čtyři roky natvrdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Soud v Pekingu v neděli odsoudil předního čínského aktivistu proti korupci a za lidská práva Sü Č'-junga na čtyři roky vězení. Podle světových agentur jde o nejvýznamnější proces s disidenty v Číně od roku 2009, kdy byl nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po odsouzen za „podvratnou činnost” k 11 letům vězení.

Foto: Reuters

Sü Č'-jung

Článek

Sü vedl kampaň za to, aby děti z venkovských oblastí měli právo na vzdělání ve městech, a také požadoval, aby veřejní činitelé zveřejňovali své majetky.

Čínští představitelé ani jejich rodiny nejsou povinni předkládat majetková přiznání. Podle nedávné zprávy Mezinárodního sdružení investigativních novinářů (ICIJ) má přitom množství příbuzných politických a armádních špiček včetně exprezidentů ukryté milióny v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. [celá zpráva]

Právník a vůdce volného uskupení Nové občanské hnutí stanul před soudem ve středu.

Rozsudek Süa shledal vinným ze "shromažďování davu s cílem narušit veřejný pořádek", uvedl soud podle agentury Reuters.

Další procesy se chystají

V rámci procesu proti členům Nového občanského hnutí začalo ve čtvrtek ještě přelíčení s dlouholetým aktivistou Čao Čchang-čchingem, to byla ale na 15 dní odloženo, aby si disident mohl vybrat nové obhájce. Čao čelí témuž obvinění jako Sü za to, že pořádal v Pekingu večerní setkání, jejichž účastníci diskutovali o kampani směřující k odhalení korupce na vyšších místech.

Soud v Pekingu nyní chystá líčení i proti dalším pěti členům skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám