Hlavní obsah

Ozbrojenci unesli v Libyi egyptského diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím neznámí ozbrojenci unesli v libyjské metropoli Tripolisu egyptského diplomata. Informovala o tom v pátek agentura AP s odkazem na egyptské ministerstvo zahraničí. Libye prochází od roku 2011 bouřlivým přechodným obdobím. V zemi panuje špatná bezpečnostní situace a sužují ji časté ozbrojené incidenty.

Foto: Omar Ibrahim, Reuters

Obrněné transportéry v sunnitské čtvrti Tripolisu

Článek

Unesený diplomat měl na starosti administrativní záležitosti na egyptské ambasádě v Tripolisu. Jak přesně k únosu došlo, není známo. Egyptský velvyslanec v Libyi se nyní snaží zjistit podrobnosti.

K únosům dochází v této africké zemi poměrně často, loni v říjnu byl například nakrátko unesen i současný libyjský premiér Alí Zajdán.

Od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011 je Libye kromě vlády uznávané Západem ovládaná i milicemi, které se podílely na boji proti diktátorovi. Tyto skupiny jsou nadále dobře vyzbrojené a odmítají se podřídit vládním bezpečnostním složkám.

Milice představují komplikaci nejen z bezpečnostního, ale i hospodářského hlediska. Komplikují totiž těžbu a vývoz ropy v oblastech, které částečně ovládají. Vláda zatím nedokázala situaci vyřešit a na Západě tak vládnou obavy, že kvůli její slabosti Libye opět upadne do chaosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám