Hlavní obsah

KLDR nabízí smír a obnovení setkání rozdělených rodin

– Pchjongjang/Soul • Aktualizováno

Severní Korea vyzvala v pátek v otevřeném dopise Jižní Koreu ke vzájemnému usmíření a ukončení nepřátelských vojenských projevů. Pchjongjang současně souhlasí s tím, aby byla obnovena setkání rodin rozdělených korejskou válkou z počátku 50. let minulého století. Jižní Korea je přesvědčená, že KLDR jedná účelově.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli. Archivní snímek

Článek

Pchjongjang tvrdí, že už zastavil veškerou nepřátelskou propagandu. „Pro zlepšení vztahů mezi severem a jihem (Korejského poloostrova) je důležité přijmout odvážné rozhodnutí s cílem zastavit veškeré nepřátelské akce,“ uvedla podle BBC v dopise vlivná Národní obranná komise a dodala: „KLDR už jednostranně rozhodla o zastavení veškerých činů, které znervózňují Jižní Koreu, i pomluvy o ní.“

Dopis byl poslaný na příkaz severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ten má také souhlasit s obnovením schůzek rozdělených korejských rodin. Jižní Korea dříve navrhla setkání k novému lunárnímu roku 31. ledna. Severní Korea to dosud odmítala. Poslední schůzka se konala před více než třemi lety.

Je to propaganda, opáčili na jihu

Soul se ale domnívá, že severokorejský dopis má skrytý motiv, protože výzva přišla před plánovaným tradičním vojenským cvičením Jižní Koreje s USA, které vždy zvyšuje napětí mezi Pchjongjangem a Soulem.

Podle Jižní Koreje se ze strany severního souseda jedná o pouhou propagandu. Komise už minulý týden vyzývala Soul ke zrušení únorových vojenských manévrů s USA s tím, že by se obě strany měly vzdát provokací a pomluv.

V nové výzvě dává KLDR také najevo rozčarování z postoje Soulu: „Bohužel, jihokorejské úřady nadále nemění své nesprávné přístupy a negativní postoje.” Komise dále uvedla, že by Soul „neměl bezmyšlenkovitě pochybovat, překrucovat a unáhleně odmítat naši upřímnou a důležitou nabídku”.

Soul také usoudil, že Pchjongjang by svými výzvami a hrozbami mohl připravovat půdu pro novou provokaci s cílem vyvolat střet mezi Severokorejci a Jihokorejci.

Podle Pchjongjangu je vojenské cvičení přímou provokací, která může Korejský poloostrov přivést do katastrofy. Jižní Korea oznámila, že cvičení navzdory výhrůžkám proběhne podle plánu.

Reklama

Související články

Severokorejců prchajících na jih ubývá

Více než 1500 Severokorejců uprchlo v roce 2013 do Jižní Koreje. Jde o počet srovnatelný s rokem 2012. Pokračuje tak pokles počtu uprchlíků z KLDR zaznamenaný...

Výběr článků

Načítám