Hlavní obsah

Centrem Káhiry otřásly tři výbuchy, šest mrtvých

Káhira
Aktualizováno

Šest lidí zemřelo v pátek v centru egyptské Káhiry při třech explozích nastražených bomb. Jedna explodovala v autě před ředitelstvím bezpečnostních služeb ve čtvrti Báb al-Chalk, druhá u stanice metra, poslední pak před kinem. Další nálož vybuchla v Gíze. Celkem bylo při útocích zraněno přes 70 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Centrem Káhiry otřásl mohutný výbuch, tři lidé zemřeli Video: Reuters

 
Článek

Po první explozi stoupal z místa k nebi černý dým.

Tlaková vlna vyrazila okna a strhla část fasády policejního velitelství i nedalekého Islámského muzea. Po výbuchu byla slyšet z místa atentátu střelba. Údajně stříleli atentátníci.

Podle Reuters útočil sebevražedný atentátník, který vjel s vozem plným výbušnin před budovu, kterou využívá policie i státní bezpečnost.

Výbuch zničil i vodovodní potrubí.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Egyptští policisté před budovou velitelství, které poškodila exploze. Ulice je zaplavená vodu z roztrženého potrubí.

O něco později se terčem druhého atentátu stala stanice metra, uvedla DPA. Vyžádal si podle ČTK jednu oběť a 15 zraněných. I tento útok mířil na policisty.

Cílil na ně i třetí útok v Gíze před policejní stanicí, kde ale nebyl nikdo zraněn. Mimo Káhiru se podařilo zabránit čtvrtému výbuchu, protože policie připravenou nálož včas našla.

Odpoledne pak ale vybuchla další bombu u jendoho z káhirských kin. Zemřel při tom jeden člověk, uvedla televize SkyNews.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Výbuch poškodil i vchod do Islámského musea

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil, byly ale spáchány v předvečer třetího výročí začátku revoluce, která vedla k pádu režimu Husního Mubaraka.

Na 25. leden připadá také Den egyptské policie, který připomíná události z roku 1952. Policisté se tehdy ve městě Ismáílíja odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům.

Už ve čtvrtek neznámí útočníci na motocyklech zastřelili pět policistů na kontrolním stanovišti v Baní Sajf sto kilometrů jižně od Káhiry. [celá zpráva]

Egypt čelí od revoluce násilí, které ještě vzrostlo od loňského léta, kdy byl svržen islamistický prezident Muhammad Mursí zvolený ve svobodných volbách. Uvedla to organizace Amnesty International.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Explozí poškozená budova islámského musea naproti policejnímu velitelství

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám