Hlavní obsah

Ve Fukušimě naměřili vysokou úroveň radioaktivního stroncia

Tokio

Rekordní úroveň záření beta z radioaktivního stroncia 90 naměřili v poškozené jaderné elektrárně Fukušima pod druhým reaktorem. Uvedla to společnost Tepco, která elektrárnu provozovala a nyní v ní likviduje škody po zemětřesení z 11. března 2011.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z reaktoru ve Fukušimě uniká radioaktivní vodaVideo: Reuters

 
Článek

V prostoru třetího reaktoru naměřili v prvním patře vysokou hladinu radioaktivity, a to 24 miliónů becquerelů na litr, uvedla mluvčí Kaoru Suzikiová pro agenturu Bloomberg. Podle ní se voda nedostala ven a údaje jsou nižší než prosincové, kdy naměřili 57 miliónů Bq.

U druhého reaktoru zjistili únik radioaktivity už na začátku ledna. V pondělí tam naměřili 2,4 miliónu becquerelů na litr, to je jen o málo méně než 2,7 miliónu Bq naměřených 9. ledna.

Problémem je, že voda používaná v masivním měřítku k ochlazování odstavených reaktorů uniká do půdy a znečišťuje podzemní vody. Část se jí dostala i do Tichého oceánu.

Foto: Reuters

Před odstraňováním palivových tyčí byla provedena kontrola nádrže v budově čzvrteého reaktoru, kde jsou uloženy.

Tepco se snaží problém řešit tím, že zem u elektrárny zmrazí. Už tam instaluje trubky, které převedou pod zem chladící médium, aby se podzemní voda nedostala do moře.

Firma současně plánuje opět spustit čtyři reaktory v jaderné elektrárně Kašiwazaki-Kariva, která je největší na světě. Reaktory 6 a 7 by měly být spuštěny v červenci. Navzdory protestům veřejnosti i prefektury Niigata to vláda schválila.

Společnost Tepco varovala, že pokud se spuštění odloží, mohla by se zvýšit cena elektřiny, jejíž spotřeba neklesá, o deset procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám