Hlavní obsah

Čína staví druhou letadlovou loď a plánuje ještě další tři

Novinky,
Peking

Čína zahájila stavbu druhé letadlové lodi, uvedl v pondělí list Daily Telegraph s odvoláním na zprávy z Číny a Hong Kongu, podle nichž Peking usiluje vybudovat druhé největší námořní síly na světě. Chce zvýšit tlak na okolní země, s nimiž má uzemní spory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První čínská letadlová loď Liao-ningVideo: Reuters

 
Článek

Předseda stranické organizace v provincii Liao-ning, kde se loď buduje, uvedl, že stavba potrvá šest let. Hongkongský list South China Morning Post napsal, že by loď mohla být spuštěna na vodu už v roce 2018.

Předseda Wang Min dodal, že Čína plánuje stavbu čtyř takových letadlových lodí, z nichž kýl prvního plavidla už byl založen. Tím by se skutečně stala druhou největší námořní mocností, více nosičů letadel by měly jen USA, a to celkem jedenáct.

Zpráva se nese v intencích vyjádření čínského prezidenta Si Ťin-pinga, který chce vybudovat oceánskou flotilu, jež by měla posílit mezinárodní postavení a prestiž země i její schopnosti dosáhnout kontroly nad okolními moři.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Čínská letadlová loď Liao-ning

Územní spory

Čína v posledních letech zesiluje tlak na sousední země, s nimiž má územní spory, ať už je to Vietnam, Filipíny, Brunej, nebo dokonce Japonsko. Okolní moře považuje za svá.

Už loni řekl Si, že by Čína měla posílit své námořní síly. „Milujeme mír a zůstaneme na cestě mírového rozvoje, ale to neznamená, že se vzdáme svých práv, zejména těch, co se týkají klíčových národních zájmů.“

Profesor Obranné univerzity Lidové osvobozenecké armády Ma Kang už minulý týden řekl, že Čína čelí „vážným výzvám ohledně své suverenity a několika teritoriálním sporům“. Podle něj by měla mít takové ozbrojené síly, aby dokázala prosadit své nároky.

Další profesor Li Ťie z institutu válečného námořnictva dodal: „Čínská armáda rozšířila sféry svých aktivit ve snaze rozšířit oblast působení svých vzdušných a námořních sil dál od pobřeží až do mezinárodních vod.“

Už loni vyhlásila rozšířenou zónu obrany u svého východního pobřeží.  [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

První čínská letadlová loď Liao-ning je bývalý sovětský nosič Varjag, který byl modernizován a zařazen do výzbroje v roce 2012. V lednu ukončila 37denní zkoušky v Jihočínském moři, kde hned poté vyhlásila Čína restrikce na rybolov a požaduje, aby zahraniční rybáři od ní získali povolení lovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám