Hlavní obsah

Mrtví zaměstnanci OSN, Kanaďané i Brit. Atentátníci zaútočili v Kábulu uprostřed večeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Čtyři zaměstnanci OSN a představitel Mezinárodního měnového fondu jsou mezi 21 lidmi, kteří v pátek zemřeli v kábulské restauraci při sebevražedném útoku. Osm zabitých jsou Afghánci, třináct dalších pak cizinci, uvedla BBC. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán, jehož tři bojovníci při útoku také zahynuli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentátníci zabili v Kábulu 21 lidí Video: Reuters

 
Článek

Restaurace byla v době večeře plná hostů, když se před jejím vstupem vyhodil do povětří sebevražedný atentátník. Další dva ozbrojenci pak vešli zadním vchodem a rozpoutali palbu. Nakonec je zastřelila ochranka podniku, uvedl podle agentury AP mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikí.

Agentura Reuters napsala, že 13 z 21 mrtvých jsou cizinci. Britské ministerstvo zahraničí sdělilo, že jednou z obětí je britský občan. Kanadský šéf diplomacie John Baird uvedl, že jeho země ztratila při útoku dva občany. Podle afghánských bezpečnostních zdrojů přišli o život i Rusové a další Evropané.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánská policie přijela na místo útoku.

Náměstek afghánského ministra vnitra Ajúb Salangai oznámil, že mezi oběťmi jsou čtyři ženy. Nejméně čtyři lidé také utrpěli zranění.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že čtyři oběti pocházejí z řad zaměstnanců OSN. "Čtyři zaměstnanci OSN spolu s několika členy dalších mezinárodních organizací jsou nyní potvrzeni jako mrtví," uvedly Spojené národy v prohlášení.

Šéf mise OSN v Afghánistánu Ján Kubiš označil útok za "nepřijatelný". Mluvčí americké diplomacie Jen Psakiová uvedla, že Spojené státy odsuzují "co nejsilněji tento opovrženíhodný teroristický čin".

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Na místo útoku dorazila i speciální jednotka Norské armády.

Restaurace, jako většina podniků navštěvovaných zahraničními diplomaty, humanitárními pracovníky, novináři a podnikateli ve válkou zmítaném Afghánistánu, je přísně střežena. Hosté musejí při vstupu projít osobní prohlídkou.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánské bezpečnostní síly nakládají zraněného

Tálibán se k atentátu přihlásil prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida. "Podnikli jsme útok na hotel, kam cizí okupanti chodí večeřet," prohlásil Mudžáhid s tím, že k terčům útoku patřili "vysoce postavení němečtí činitelé". Německé ministerstvo zahraničí zprávy o možných německých obětech útoku prověřuje.

Atentát připomněl, že přestože násilnosti v Kábulu v posledních měsících poklesly, povstalci jsou schopni útočit i v těch nejlépe hlídaných oblastech. Obavy o bezpečnost v Afghánistánu sílí s blížícími se dubnovými prezidentskými volbami a plánovaným stažením mezinárodních bojových jednotek ke konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám