Hlavní obsah

V KLDR hrozí převrat, Kim Čong-un ho ale zvládne, je přesvědčen jeho kuchař

– Pchjongjang/Soul
Novinky, pst, aš

O zákulisí severokorejského režimu opět promluvil japonský kuchař, který pracoval od roku 1989 do roku 2001 pro předešlého vůdce Kim Čong-ila a v té době dělal společnost současnému vůdci Kim Čong-unovi. Rozhovor, který nahlíží do zákulisí pchjongjangské dynastie, zveřejnil dobře informovaný server NK News.

Foto: KCNA/Handout, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Kuchař v rozhovoru vystupuje pod pseudonymem Kendži Fudžimoto, protože už je zpátky v Japonsku, ale v Severní Koreji žijí jeho žena a děti. Mluví o Kim Čong-ilovi jako o šógunovi, jak se ve středověku označovali velitelé ovládající ve skutečnosti Japonsko. Kim Čong-unovi, kterého bere trochu jako vlastního syna, říká generál. Před tím, než nahradil v čele země Kim Čong-ila, byl oficiálně titulován jako Mladý generál.

Hrozba převratu

Fudžimoto vyjádřil obavu, že nedávná poprava Kimova strýce Čang Song-tcheka svědčí o tom, že režim slábne a v zemi hrozí vojenský převrat. [celá zpráva]

Experti dokonce spekulují o tom, že ve skutečnosti už převrat proběhl, i když v čele země je stále Kim Čong-un. Odstavením Čanga se dostala k moci jiná klika, jenomže není jasné jaká a jaké postoje zastává.

Foto: Yonhap, Reuters

Čanga Song-tcheka vedou se spoutanýma rukama k soudu.

Dynastie podle kuchaře udržuje kontrolu nad zemí především prostřednictvím ozbrojených sil, ale de facto vládne perem. Přímou kontrolu zprostředkovávali vždy loajální činovníci, nezřídka přímo spojení s rodinou, jako byl Čang. Nyní řídí armádu jeho někdejší zástupce Čchö Rjö Hö, což prý oslabilo i Čong-unovu pozici.

Propašované záběry ukazují statečné Severokorejce vzpírající se režimu

I aktuálně uváděný dokument Tajný stát Severní Korea, kde se objevují ze země propašovaná videa, natočená běžnými Severokorejci, ukazuje, že Kim Čong-un je pro obyčejné lidi příliš mladý a zdaleka nejsou vůči němu prodchnuti takovou nábožnou úctou, jaké se těšili zakladatel dynastie Kim Ir-sen a jeho následník Kim Čong-il.[celá zpráva]

Kim má dost síly

Fudžimoto soudí, že hrozba povstání v KLDR je reálná, zároveň je však přesvědčen, že Kim Čong-un je nejschopnějším následníkem a je schopný režim reformovat.

Jeho schopnost rozhodovat dokládá na příkladu basketbalového zápasu, který kdysi pískal. Tým následníků Kim Čong-una a jeho staršího bratra stál proti jinému družstvu. Dvě minuty před koncem vedl tým o jeden bod. Jeden jeho hráč však fauloval soupeře, a tak Fudžimoto odpískal dva trestné hody. Oba byly proměněny a tým princů prohrál o bod.

„Starší bratr zuřil: Prohráli jsme kvůli tomu, že jsi zapískal. Ale generál Kim Čong-un přišel a řekl: Jasně že prohraješ, když fauluješ v takovém okamžiku hry, jako byla tato,“ zavzpomínal Fudžimoto.

Foto: KCNA, Reuters

Výprava amerických basketbalistů se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem

Kim Čong-un je velkým fandou basketbalu a pravidelně si zve jednu z jeho amerických hvězd Dennise Rodmana. Ten mu také zazpíval k narozeninám.[celá zpráva]

Čang doplatil na pletky s mladými dívkami

V pozadí popravy Čang Song-tcheka, který byl do té doby označován za dvojku režimu v pozadí, nebylo podle kuchaře žádné spiknutí. Mladému vůdci se nelíbily pletky jeho strýce s mladými dívkami. Ty souvisely s tím, že Čang měl v dobách Kim Čong-ila na starost Brigádu potěšení (Kippum-džó), což byl vojenský soubor tanečnic a společnic, které také poskytovaly blaho nejvyšším představitelům.

Čangova práce spočívala v tom, že ze 100 dívek pravidelně vybíral deset nejlepších, které se pak předvedly šógunovi.

Foto: Kyodo/File, Reuters

Vůdce Kim a jeho strýc Čang Song-tchek

„Obvykle jim bylo 15 nebo 16. Byly mladinké, protože do důchodu odcházely v 28 letech – jako tanečnice měly opotřebovaná záda a kyčle,“ vysvětlil Fudžimoto. Nicméně dal najevo i pochopení pro strýce, protože jeho manželka (Kim Čong-ilova sestra) byla nejen stará, ale také silná alkoholička a svého muže sekýrovala a křičela na něj, ať jí dolije.

Kim Čong-un však zneužívání žen a udržování několika poměrů najednou údajně nenávidí, přestože se stejně choval i zakladatel dynastie Kim Ir-sen. Obvinění Čanga ze zrady či braní drog byla podle japonského kuchaře jen nezbytnými doprovodnými nálepkami, a nemohly za to ani údajné politické neshody, které naznačovaly některé uniklé špionážní zprávy.

Foto: KCNA, Reuters

Na snímcích Kim-Čong-una se objevily mapy útoků.

„Takže teď je pan Kim Čong-un sám, a když je sám, pláče…,“ dodává bývalý kuchař.

Reklama

Výběr článků

Načítám