Hlavní obsah

Únosci vojáka Bergdahla zveřejnili po třech letech nové video

Novinky, rei

Spojené státy dostaly nový důkaz o tom, že jejich voják, jehož před víc než čtyřmi lety zajali islamisté v Afghánistánu, je stále naživu. Bowe Bergdahl figuruje na videu, které Američané objevili na nalezeném počítačovém paměťovém disku. Na záznamu referuje o úmrtí jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely, který zemřel počátkem prosince.

Foto: ČTK/AP

Bowe Bergdahl byl v Afghánistánu unesen v červnu 2009.

Článek

Bergdahl zmizel ze základny ve východoafghánské provincii Paktíja v červnu 2009. Základnu opustil za nevyjasněných okolností v nočních hodinách, s sebou si vzal jen láhev vody a kompas. Je jediným americkým vojákem zajatým v Afghánistánu.

Na nejnovějším videu podle stanice NBC působí zesláble. Další podrobnosti k dispozici nejsou.

Bergdahlovi věznitelé zveřejnili už několik jeho videí, to poslední ale před třemi lety. „Přirozeně, že to je důležité pro nás a naše snahy přivést ho zpátky domů co nejdříve,“ komentovali nový důkaz o tom, že voják žije, jeho rodiče.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Propuštění Bergdahla před časem nabízelo hnutí Tálibán výměnou za vydání svých pěti bojovníků zadržovaných v americké věznici Guantánamo na Kubě. Američané ale na výměnu nepřistoupili. Pentagon se navíc podle NBC domnívá, že Bergdahla vězní spíše příslušníci sítě Hakkání v Pákistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám