Hlavní obsah

Palestinci se omluvili za nelegální zbraně na ambasádě

– Praha • Aktualizováno
Novinky, rei

Vedení palestinské samosprávy se České republice omluvilo za to, že v prostorách zamýšlené budoucí ambasády v pražském Suchdole byly skladovány nelegálně držené zbraně. Na svých internetových stránkách to uvedlo české ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vůz policie před novou budovou velvyslanectví Palestiny v pražském Suchdole.

Článek

Omluvu doručil do Černínského paláce v pondělí zástupce palestinského ministerstva zahraničí. „Oficiálně předal omluvu palestinské strany za nelegální držení zbraní v prostorách palestinského zastupitelského úřadu a za celý bezpečnostní incident, který měl za následek tragické úmrtí palestinského velvyslance Džamála al-Džamála 1. ledna 2014 v Praze,“ uvedl český úřad.

Palestinská strana údajně vyvodila z incidentu patřičné závěry a podnikla nezbytná opatření, aby se nic podobného už neopakovalo. Palestinci už dříve ujistili, že se z dotyčných zbraní nikdy nestřílelo. [celá zpráva]

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

„Obě strany se shodly, že nyní je zapotřebí vyčkat závěrů policejního vyšetřování celé záležitosti českými úřady. Palestinská strana vyjádřila odhodlání tyto závěry plně akceptovat,“ dodalo ministerstvo.

České ministerstvo zahraničí v minulých dnech vyjádřilo nad nálezem zbraní na ambasádě znepokojení a avizovalo, že bude požadovat vysvětlení. „Mohlo by jít o porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích,“ upozorňovala mluvčí Johana Grohová. V praxi však podle zdroje Novinek nemá ČR mnoho možností, jak Palestince postihnout. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám