Hlavní obsah

Středoafrický křesťan ze msty ubil muslima a snědl jeho nohu

Novinky,
Bangui

Nelidskou brutalitu sektářských bojů ve Středoafrické republice přiblížila v pondělí reportáž BBC. Jeden z křesťanů v ní otevřeně popisuje, jak se pomstil za smrt své těhotné ženy a dalších příbuzných. S partou mladých lidí ubil muslima a snědl jeho nohu.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Pracovníci Červeného kříže pohřbívají oběti sektářského násilí do masového hrobu.

Článek

Ouandja Magloire, který si říká Vzteklej pes, si s partou mladíků vybral v hlavním městě Bangui za svůj terč muslima jedoucího v mikrobusu. Reportérovi BBC Paulu Woodovi řekl, že byl rozzuřený, protože muslimové zabili jeho těhotnou ženu, švagrovou a její dítě.

Vydal se za mužem a postupně se k němu přidalo asi dvacet mladíků. Ti donutili  řidiče mikrobusu zastavit a vytáhli nebohého muslima ven. Ubili ho a ubodali a jeho tělo nakonec zapálili. Vzteklej pes nakonec okousal nohu oběti, což podle redaktora zachytilo video.

Během brutálního lynče proti mladíkům vedeným Magloirem nikdo nezakročil.

Podle BBC přitom v zemi kanibalismus není běžný, i když se tvrdilo, že brutální samozvaný středoafrický císař Bokassa I. byl kanibal, což se ale neprokázalo.

Přestože většina země je křesťanská, mnozí ale současně věří v magii a čarodějnictví. Někteří lidé nosí amulety z kůže lidí, které zabili, protože je to podle jejich přesvědčení činí nepřemožitelnými. Stejný význam má i pojídání masa nepřátel.

Tisíc obětí, milión uprchlíků

Sektářské násilí ve Středoafrické republice si podle střízlivých odhadů vyžádalo na tisíc obětí, přičemž milión lidí byl vyhnán ze svých domovů. Část jich uprchla za hranice, jiní skončili v buši.

Podle některých expertů je ale situace srovnatelná s Rwandou v době genocidy. Brutalita útoků si v ničem nezadá s válkou v Libérii a na Pobřeží slonoviny, v zemi slouží 6000 dětí jako vojáci. [celá zpráva]

Kvůli násilí odstoupil v pátek muslimský prezident Michel Djotodia, který se v březnu dostal k moci pučem, když svrhl Francoise Bozizého. Stal se prvním muslimem v čele země. Panují ale obavy, že demise jen prohloubí chaos v zemi, která nemá centrální vládu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám