Hlavní obsah

Požár zdevastoval 1300 let staré tibetské město

Peking

Rozsáhlý požár v sobotu ráno zničil množství domů v historické tibetské obci Tu-kche-cung v provincii Jün-nan na jihozápadě Číny. Podle zprávy agentury Nová Čína oheň propukl v noci a zachvátil ulice víc než 1000 let starého města v okrese Šangri-la s tradičními dřevěnými domy. Požár podle čínských médií nezpůsobil žádná zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči likvidují ničivý požár v tibetském městě Tu-kche-cung Video: Reuters

 
Článek

S ohněm skoro deset hodin bojovalo 2000 lidí, kteří po rozednění dostali požár pod kontrolu. Hasičská technika měla problémy dostat se úzkými ulicemi k plamenům. Podle svědků šlehaly do výše desítek metrů a zachvátily celé město, v němž je na 700 staveb. Škody podle agentury AFP dosahují částky kolem 12 miliónů eur (330 milionů korun).

Podle prvního šetření vypukl požár v ubytovně. Úmyslné založení už vyšetřovatelé vyloučili, všech 2600 obyvatel muselo být evakuováno. Agentura Nová Čína ohlásila, že poničeno je na 240 domů a také mnoho tibetských uměleckých předmětů.

Foto: ČTK/AP

Oheň propukl v noci a zachvátil ulice víc než 1000 let starého města s tradičními dřevěnými domy.

Jedna z obyvatelke Che Jü řekla, že ji probudil hluk, který připomínal výbuchy. "Byly to hrozné plameny, vál silný vítr a vzduch byl suchý. Měla jsem strach, neboť můj dům stojí nedaleko toho starého města. Stále to hořelo, byli tam požárníci, ale nemohli moc dělat, protože se nemohli s hasicími vozy dostat úzkých uliček," řekla.

Lidé proto vytvořili řetěz a vodu si podávali v kbelících, řekl pracovník místní správy. Na hašení se podíleli kromě hasičů také vojáci,k policisté, úředníci i místní občané.

Město Tu-kche-cung bylo založeno před 1300 lety a jeho 700 dřevěných stavení je považováno za unikátní rezervaci staré tibetské architektury. Nachází se v okrese původně pojmenovaném Kaj-tchang cung, který v roce 2001 čínské úřady ve snaze přitáhnout turisty nazvaly Šangri-la podle bájného horského ráje z románu Jamese Hiltona Ztracený ráj. Ročně oblast přiláká téměř deset miliónů návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám