Hlavní obsah

Kvůli katastrofálnímu násilí odstoupil prezident Středoafrické republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ndjamena

Středoafrický prozatímní prezident Michel Djotodia i premiér Nicolas Tiengaye v pátek rezignovali na své funkce. Vládě, která se dostala k moci loni v březnu po puči, se nedaří zastavit sektářské násilí. Demisi oznámili v pátek v závěrečném prohlášení účastníci dvoudenního regionálního summitu středoafrických zemí (CEEAC) v čadské metropoli Ndjameně.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Středoafrický prezident Michel Djotodia (uprostřed vpravo) po příletu do Čadu.

Článek

Demisi uvítal bývalý premiér Martin Ziguell, který stojí v čele opozice. List Wall Street Journal řekl: „Tato změna povede zemi k míru a usmíření. Bude to však potřebovat úplnou a upřímnou spolupráci všech Středoafričanů, aby spojili své ruce ve snaze dosáhnout trvalého míru.”

Djotodia se dostal k moci loni v březnu, když jeho vzbouřenecké muslimské hnutí Séléka svrhlo dosavadního prezidenta Francoise Bozizého. V zemi se rozhořel sektářský konflikt, protože ve Středoafrické republice do té doby vládli křesťané.

Djotodiovi se nedařilo násilí zamezit, i když hnutí Séléka rozpustil a část jeho bojovníků začlenil do armády. Odštěpené frakce ale dál pokračovaly v útocích na křesťany, zatímco muslimové čelili útokům křesťanských milicí podporujících svrženého Bozizého.

Před násilím utekl do buše asi milión obyvatel, z 370 000 obyvatel hlavního města jich polovina utekla. Mezi uprchlíky z metropole bylo 60 procent dětí.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Uprchlíci ze Středoafrické republiky v transitním táboře v Nigérii

Právě osud dětí je tragický. Jsou terčem sektářských útoků a asi 6000 jich podle dětského fondu OSN UNICEF slouží jako vojáci. [celá zpráva]

Někteří experti srovnávají situaci ve Středoafrické republice s počátky genocidy ve Rwandě nebo s krutou občanskou válkou v Sieře Leone. Zatím si konflikt vyžádal tisíc mrtvých, přestože v zemi již působí francouzští vojáci.  [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám