Hlavní obsah

Pákistánský chlapec obětoval život, aby zachránil plnou školu před atentátníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

V Pákistánu zemřel v pondělí patnáctiletý Ajtazaz Hasan, který se ve městě Ibrahímzai v severozápadní provincii Chajbar Paštunkvá postavil sebevražednému atentátníkovi. Ten se chystal odpálit nálož u školy, kam Hasan chodil a kde bylo na 2000 žáků.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Příslušník pákistánských bezpečnostních sil na místě atentátu (ilustrační foto)

Článek

Hasan byl s kamarády před školou, když si všiml muže s vestou sebevražedného atentátníka. Rozhodl se atentátníkovi postavit a ten odpálil výbušniny ve chvíli, kdy mu chlapec bránil dostat se ke škole.

„Můj bratranec obětoval svůj život, aby zachránil školu a stovky žáků,“ řekl Madasar Hasan Bangiš BBC. „Sebevražedný atentátník chtěl zničit školu a žáky. Byl to můj bratranec, kdo ho zastavil,“ dodal.

Bangiš s odvoláním na svědky popsal dění před školou, kde kamarádi Hasanovi radili, aby se do věci nemíchal. „On jim řekl: Půjdu ho zastavit. Přišel do školy zabíjet mé přátele. Sebevražedný atentátník se ale odpálil, což přivodilo smrt mému bratranci,“ uvedl.

„Je to mučedník”

Rodina mrtvého mladíka o něm mluví jako o hrdinovi. „Je mučedník. Je mučedník celého národa,“ dodal Bangiš. Otec mrtvého Mudžáhíd Alí řekl: „Můj syn rozplakal mou matku, ale zabránil tomu, aby stovky matek plakaly pro své syny.“

Na sociálních sítích se stal hrdinou, a dokonce se objevily výzvy, aby dostal nejvyšší vojenské vyznamenání.

„My občané si myslíme, že Pákistán musí ocenit vyznamenáním Nišane Hajdar odvážného pákistánského syna Šahída Ajtazaze,“ napal na Twitteru novinář Nasím Zahra. I bývalý pákistánský velvyslanec v USA řekl, že by se mu měla dát přinejmenším medaile.

Je srovnáván s Malalaj Júsufzajovou, kterou vážně postřelili tálibové, protože psala blog v době jejich vlády nad údolím Svát a prosazovala právo dívek na vzdělání.

Ibrahímzai leží v okrese Hangu na východním okraji neklidné kmenové provincie  Chajbar Paštunkvá, kde žije mnoho šíitů, kteří čelí sektářským útokům ze strany radikálních sunnitů.

Reklama

Výběr článků

Načítám