Hlavní obsah

Krejčíř zůstane ve vazbě, potvrdil soud v JAR

– Johannesburg • Aktualizováno

Vrchní soud v Johannesburgu ve čtvrtek zamítl žádost českého uprchlíka Radovana Krejčíře o propuštění z vazby na kauci. Jihoafrická policie Krejčíře podezírá z únosu a pokusu o vraždu bratra jeho údajného drogového kurýra. Uvedl to tamní server The New Age.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu.

Článek

Krejčíře odmítl pustit na kauci už soud nižší instance v prosinci. Jeho obhájci se pak odvolali. I proti čtvrtečnímu verdiktu se míní Krejčířovi právníci v pátek odvolat k nejvyššímu odvolacímu soudu v Bloemfonteinu.

Soudkyně Leoni Windellová ale souhlasila s názorem nižší soudní instance, že v případě propuštění na svobodu na kauci hrozí, že Krejčíř bude ovlivňovat svědky a že má prostředky k tomu, aby utekl z Jihoafrické republiky, a to i bez platného pasu. Zároveň zkritizovala Krejčíře, že jihoafrické úřady dostatečně neinformoval o případech, kvůli nimž byl souzen v České republice, a snažil se jejich význam snižovat.

Pětačtyřicetiletý Krejčíř, který se jednání neúčastnil, veškerá obvinění odmítá. Za propuštění nabízel v prosinci u soudu složit 50 000 randů (přes 90 000 korun).

Zatčen koncem listopadu

Krejčíř byl spolu se třemi dalšími lidmi z řad policistů zatčen koncem listopadu. Podle policie unesli a mučili bratra Krejčířova drogového kurýra, který se vytratil i se zásilkou 25 kilogramů pervitinu, kterou měl doručit do Austrálie.

Radovan Krejčíř je jediným z obviněných, kdo s žádostí o propuštění na kauci neuspěl.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přijel tam ze Seychel, kam uprchl před českou justicí. V ČR byl odsouzen k 10,5 roku vězení za daňový únik přesahující půl miliardy korun.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Policie dnes mezitím pozatýkala nejméně tři lidi, kteří měli podle ní za úkol zlikvidovat policejního vyšetřovatele zabývajícího se Krejčířovým případem a také soukromého detektiva Paula O'Sullivana, který se sledování Čechových aktivit v JAR věnuje dlouhodobě. Zatčeni byli dva muži a žena, uvedla reportérka serveru Eyewitness News.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám