Hlavní obsah

Japonci se přiotrávili mraženým jídlem s pesticidy

Tokio

Více než 350 lidí onemocnělo v Japonsku poté, co zkonzumovali mražené produkty, které byly zřejmě kontaminovány pesticidem užívaným k hubení hmyzu. O otravě v úterý informovala agentura AP s odvoláním na japonskou televizi NHK.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výrobce potravin Maruha Nichiro začal 29. prosince stahovat z pultů 6,4 miliónu balíčků mražených produktů s tím, že v některých z nich byla zjištěna vysoká hladina pesticidů. Firmě si údajně telefonicky stěžovaly statisíce zákazníků. Někteří z nich hlásili zdravotní problémy či podivný zápach některých výrobků, jiní se dotazovali na způsob vrácení zakoupeného zboží.

Televize NHK v úterý oznámila, že podle informací získaných od místních vlád postihlo 365 lidí zvracení, průjmy a další zdravotní potíže, když snědli výrobky určené ke stažení.

Vyráběli pizzu i lasagne

Společnost Maruha Nichiro sdělila, že zatím z obchodů odstranila 1,1 miliónu kusů výrobků, u nichž je podezření na kontaminaci. Prohlásila také, že žádný z potenciálně nebezpečných výrobků nebyl vyvezen do zahraničí.

Policie vyšetřuje, jakým způsobem se do produktů dostal pesticid malathion, široce používaný k hubení hmyzu, jehož množství údajně mnohonásobně překročilo povolený limit.

Mražené výrobky pocházely z továrny ve městě Gunma, ležící severně od Tokia, kterou provozuje dceřiná společnost firmy Maruha Nichiro, jež je největším výrobcem produktů z mořských živočichů, napsala agentura AP. Továrna vyráběla mražené pokrmy včetně pizzy a lasagní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám