Hlavní obsah

Z ledového zajetí se podařilo osvobodit oběma uvízlým lodím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská výzkumná loď Akademik Šokalskij se po dvou týdnech sevření osvobodila z ledových ker a vyplula severním směrem. S odvoláním na hlášení kapitána lodi Igora Kiseljova to v úterý oznámila agentura ITAR-TASS. Z ledového sevření se dostal i čínský ledoborec Sněžný drak, který se marně pokoušel Šokalského vyprostit.

Foto: Andrew Peacock, ČTK/AP

Příď lodi Akademik Šokalskij uvězněné v ledu

Článek

Ruská loď se z ledového zajetí vymanila bez cizí pomoci a „proměnlivou rychlostí” směřuje k volnému moři, sdělil Kiseljov domovskému přístavu ve Vladivostoku na ruském Dálném východě.

Aktuální rychlost v době hlášení dosahovala podle kapitána sedm uzlů, tedy asi třináct kilometrů za hodinu. Ledové zajetí loď přestála bez jakýchkoli poruch, na palubě se nachází dvaadvacetičlenná ruská posádka. Zbylých 52 cestujících se 2. ledna díky čínskému záchranářskému vrtulníku přepravilo na australský ledoborec Aurora Australis. Ten by podle posledních zpráv ruských médií měl k přístavu Hobart v Tasmánii dorazit během dvou týdnů.

Led uvěznil dvě lodě

Také čínský ledoborec Sněžný drak (Süe Lung), který pomohl při záchraně cestujících z ruské lodi a poté sám zamrzl v ledových krách, se již vlastními silami vyprostil ze zajetí a nyní pluje rychlostí šest kilometrů v hodině, uvedla čínská tisková agentura Nová Čína.

Uvolnění lodi umožnila změna větru, který začal foukat ze západu a odsunul část ker, takže se před čínským plavidlem po čtyřech dnech objevilo opět modré moře, napsala Nová Čína.

V zálivu Commonwealthu u Antarktidy, který je největrnějším místem na planetě, postupně po Vánocích uvázla dvě plavidla. Na Štědrý den kry uvěznily ruskou výzkumnou loď, později stejný osud potkal čínský ledoborec Sněžný drak, který se vydal ruské plavidlo osvobodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Zamrzlý ledoborec se nedokázal osvobodit z ledu

Čínský ledoborec Sněžný drak neuspěl u Antarktidy s pokusy o proražení ledového krunýře, ve kterém uvázl. Loď pomáhala s evakuací turistů a vědců z ruské lodi...

Výběr článků

Načítám