Hlavní obsah

Čína při bezprecedentní akci zničila 6,2 tuny ilegální slonoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské úřady v pondělí zlikvidovaly více než šest tun slonoviny, která byla zabavena při ilegálním dovozu do země či v místních továrnách a obchodech. Informovala o tom agentura AP, podle níž se jedná o bezprecedentní krok ze strany Číny, která je dle ekologů největším trhem se sloními kly na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína zničila přes šest tun slonoviny z černého trhuVideo: Reuters

 
Článek

Úředníci předvedli skupině novinářů, diplomatů a ochránců přírody, včetně zástupců Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy divoké flory a fauny (CITES), hromadu klů, sošky Buddhy a další dekorační výrobky ze slonoviny a poté je začali vkládat do dvou drtičů. Nejdelší kly museli před tím ještě dělníci rozřezat pilou.

Likvidace slonovinových zásob proběhla ve městě Tung-kuan v jihočínské provincii Kuang-tung, kde se soustřeďuje velká část čínského obchodu se slonovinou. Agentura Reuters napsala, že Čína přistoupila k takovému veřejnému ničení slonovinových zásob vůbec poprvé.

Poptávka na černém trhu roste

Předměty vyřezávané ze slonoviny patří v Číně k symbolům společenského postavení a poptávka po nich roste s rychlým rozvojem druhé největší ekonomiky světa a bohatnoucí střední třídou, píše agentura AP. Výrobky ze slonoviny mají podle odborníků v Číně tradici téměř 5000 let a drcené kly jsou rovněž užívány v tradiční čínské medicíně. Podle AP dosahuje cena slonoviny na černém trhu až 2000 dolarů za kilogram.

Čínské úřady sdělily, že v pondělí zničené množství je jen dílem ilegální slonoviny uchovávané ve skladištích v Číně, celkové množství ale čínští představitelé neprozradili. Zlikvidované "bílé zlato" o hmotnosti 6,2 tuny pocházelo ze zásilek z Afriky, které zadrželi na hranicích čínští celní úředníci, nebo z předmětů nalezených v řezbářských dílnách a v obchodech se slonovinou.

Dvacet tisíc zabitých slonů za rok

K podobným akcím přistoupily podle agentury AP v posledních dvou letech i další státy. Filipíny jako první asijská země v červnu rozdrtily a spálily více než pět tun slonoviny v odhadované ceně deset milionů dolarů. V listopadu Spojené státy zničily šest tun slonoviny zadržené za uplynulých 25 let. Také africký stát Gabon v roce 2012 spálil téměř pět tun slonoviny.

Podle odhadů CITES pytláci zabili kvůli slonovině v loňském roce asi 22 000 slonů. Celková sloní populace v Africe se v současnosti odhaduje na 420 000 až 650 000 jedinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám