Hlavní obsah

Indie poslala do vesmíru kryogenickou raketu s družicí

Dillí

Indie v neděli úspěšně vyslala do vesmíru první raketu s pokročilým pohonným systémem na kryogenické palivo, který tato asijská země sama vyrobila. Stala se tak teprve šestým státem, který tuto technologii raketového pohonu zvládl a po několika letech neúspěšných pokusů pokročil ve svém ambiciózním vesmírném programu. Informovala o tom v pondělí agentura AFP a indický tisk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie poslala do vesmíru kryogenickou raketu s družicíVideo: Reuters

 
Článek

Raketa vážící 415 tun odstartovala v neděli podle plánu z kosmodromu Šríharikota na stejnojmenném ostrově na jihu země. Raketa vynesla na oběžnou dráhu kolem země dvoutunový komunikační satelit. Mise stála 3,65 miliardy rupií (asi 1,16 miliardy korun).

Indie se po celé roky pokouší vyvinout vlastní kryogenický raketový motor, který je navržen, aby vynesl těžší satelity na vyšší orbitu zhruba 36 000 kilometrů nad Zemí. Tato raketová technologie využívající super zchlazené tekuté palivo je nezbytná, pokud chce Indie zabrat větší podíl lukrativního trhu vynášení komerčních satelitů na oběžnou dráhu.

Tuto technologii ale zatím úspěšně zvládla jen hrstka zemí – USA, Rusko, Francie, Japonsko a Čína a také Evropská vesmírná agentura (ESA).

Indický projekt musel překonat celou řadu překážek a potíží. V srpnu loňského roku byl start rakety zrušen jen několik hodin před plánovaným odpálením, protože z jednoho z motorů prosakovalo palivo. První indická raketa domácí výroby se v dubnu 2010 zřítila do Bengálského zálivu jen několik minut po startu, protože se kryogenické motory nevznítily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám