Hlavní obsah

Indickou dívku dvakrát hromadně znásilnili, pak se ji pokusili upálit

– Kalkata

Šest Indů z Kalkaty včetně jednoho sedmnáctiletého chlapce čelí obvinění z hromadného znásilnění šestnáctileté dívky. Dva jejich příbuzní jsou stíháni pro vraždu, protože se před Vánocemi dívku pokusili upálit. Děvče v úterý podlehlo těžkým popáleninám. Pitva prokázala, že byla těhotná.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indická policie před budovou soudu

Článek

Dívka se poprvé stala obětí hromadného znásilnění 25 října. V Madhjamgramu na předměstí Kalkaty ji zneužila skupina nejméně šesti mužů. Znásilnili ji i příští večer, když se vracela domů z policejní stanice, kde případ nahlásila.

Před Vánocemi, 23. prosince, byla dívka hospitalizována s těžkými popáleninami. Její rodina nejdříve předpokládala, že se ze zoufalství rozhodla spáchat sebevraždu. Před svým skonem však učinila prohlášení, v němž z pokusu o upálení obvinila dva příbuzné mužů, kteří ji znásilnili. Navíc se ukázalo, že jen pár hodin předtím rodině vyhrožovali, že ponese následky, pokud dívka obvinění ze znásilnění nestáhne.

„Zahájili jsme stíhání dvou mužů za vraždu na základě posledních vyjádření dívky, která uvedla, že byla zapálena,“ řekl policista Anant Nag podle webu Euronews.

Dívka utrpěla popáleniny na 65 procentech těla. Pitva navíc prokázala, že Indka byla těhotná, uvedl server Hindustan Times. Testy DNA mají nyní prokázat, zda je otcem některý z obviněných mužů. Těm v případě usvědčení hrozí trest smrti.

Podivný postup policie

Po smrti dívky propukly v Kalkatě mohutné protesty. Policie se snažila rodinu oběti vyloučit z místní společnosti. Vzkázala jí, ať se „vrátí do rodného Biháru“. Rodiče také tvrdí, že se je místní představitelé za doprovodu několika „ranařů“ pokusili přimět k tomu, aby jim vydali úmrtní list potřebný ke kremaci. Policisté ve středu zastavili pohřební vůz vezoucí dívčino tělo, které chtěli nechat spálit.

„Policie násilně odvlekla tělo a pokusila se je nechat spálit, ale nemohla, protože úmrtní list měl u sebe dívčin otec,“ řekl Press Trust of India člen opoziční komunistické strany Surjakanta Mišra a pokračoval: „Když se zpráva rozšířila, spěchali jsme do krematoria a protesty donutili policii ustoupit.“

Mišra dodal, že podle něj se snaží policie případ zamést pod koberec: „Policie se snaží snížit vážnost incidentu s tím, že druhé znásilnění eviduje jen jako obtěžování.“

Demonstrace se konaly také ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám