Hlavní obsah

Každý třetí člověk má nadváhu, v rozvojovém světě narostly počty čtyřnásobně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V rozvojovém světě od roku 1980 téměř čtyřnásobně narostl počet lidí trpících obezitou nebo nadváhou. Dnes je jich okolo jedné miliardy, upozornilo britské středisko The Overseas Development Institute. Nadváhu má podle něj každý třetí člověk na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Změny v životním stylu, rozšiřující se dostupnost polotovarů, reklama, vliv médií, to všechno vedlo ke změnám ve stravování,“ komentoval pro BBC příčiny Steve Wiggins, jeden z autorů studie. Dodal, že trend je rovněž důsledkem růstu příjmů v některých zemích rozvojového světa.

Lidé konzumují víc tuků, cukrů a živočišných produktů a britské středisko v té souvislosti varovalo, že se budou množit případy infarktu, mrtvice a cukrovky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Procenta lidí s nadváhou

Obézní Američany dohánějí další

Zatímco v roce 1980 trpělo ve světě nadváhou 23 procent dospělých lidí, o 30 let později to bylo už 34 procent. V rozvojovém světě nyní trpí nadváhou či obezitou 904 miliónů lidí. Před 34 lety to bylo 250 miliónů lidí.

S největším nárůstem lidí s nadváhou se potýká jihovýchodní Asie (nárůst ze 7 na 22 procent). V Číně narostly počty dvojnásobně.

Ostatní regiony ale na tom nejsou o moc lépe. S dvojnásobným nárůstem má problém také Mexiko, Jihoafrická republika s třetinovým.

Největší počet dospělých lidí s nadváhou nadále žije v Severní Americe (70 procent populace). Austrálie či Jižní Amerika ale v tomto ohledu zaostávají stále méně, nadváhu tam má 63 procent obyvatel.

V České republice trpí podle webu Státního zdravotního ústavu 25 procent žen a 22 procent mužů.

Přes popsané změny trpí ve světě stovky miliónů lidí, zvláště dětí, hladem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám