Hlavní obsah

Čína reformuje. Uvolnila politiku jednoho dítěte a zrušila pracovní tábory

Peking

Čína oficiálně uvolnila politiku jednoho dítěte a zrušila pracovní „převýchovné ” tábory. Reformy, které v polovině listopadu přijal ústřední výbor Komunistické strany Číny, v sobotu schválil stálý výbor Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ), nejvyšší legislativní orgán mezi zasedáními VSLZ. Sdělila to čínská statní média.

Foto: Reuters

Čína si v těchto dnech připomíná 120. výročí narození Mao Ce-Tunga.

Článek

Čínští komunisté se rozhodli podstatně uvolnit kontroverzní a dlouhá desetiletí prosazovanou politiku jednoho dítěte, která zakazuje většině žen zplození více než jednoho potomka. Dvě děti si dosud mohli pořídit jen venkovské rodiny v případě, že prvorozeným potomkem je dívka, příslušníci etnických menšin a páry, kde jsou oba rodiče jedináčky. Nově mohou čtyřčlennou rodinu založit i rodiče, kde je jedináčkem pouze jeden z nich.

Politiku jednoho dítěte Čína zavedla koncem 70. let, aby uměle utlumila rychlý růst populace. Její striktní prosazování vedlo podle ochránců lidských práv k nuceným potratům a kvůli preferenci mužských potomků nyní země čelí i demografické nerovnováze.

V pracovních lágrech je 190 tisíc lidí

Definitivně skončit by měly pracovní tábory, jeden z nejkritizovanějších symbolů čínského komunistického režimu. Systém nápravných zařízení zavedl v 50. letech minulého století režim čínského vůdce Mao Ce-tunga, který se nechal inspirovat sovětskými gulagy - místy, kde "kontrarevolucionáři" a "třídní nepřátelé" mohli být drženi bez soudu a "převychováváni".

"Nápravou" prostřednictvím tvrdé práce a marxistické doktríny prošly zřejmě až desítky milionů Číňanů. Miliony lidí během věznění zemřely, než byl systém v 70. letech "přehodnocen" a tehdejší čínský vůdce Teng Siao-pching nechal propustit osoby zadržované na základě politických a náboženských obvinění. Nyní je v pracovních táborech podle údajů OSN až 190 000 lidí.

Komunisté na listopadovém zasedání zavedli i reformy, které dál liberalizují ekonomiku. Země otevře státem ovládaný průmysl soukromé konkurenci a zmírní omezení zahraničních investic v elektronickém obchodu a dalších oblastech podnikání. Zvýší se také role volného trhu při tvorbě cen a úrokových sazeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám