Hlavní obsah

Tisíce evakuovaných z Fukušimy mohly na Vánoce domů, zájem ale nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Zhruba 27 000 lidem evakuovaným před dvěma lety z okolí poškozené jaderné elektrárny Fukušima japonské úřady výjimečně povolily vrátit se na několik dní do svých opuštěných domovů, aby zde mohli strávit vánoční a novoroční svátky. Lidé ale o to příliš velký zájem neměli, dva roky v opuštěných domech nesměli přespat.

Foto: Kyodo, Reuters

Záběr na poškozenou jadernou elektrárnu ve Fukušimě.

Článek

Přechodný návrat je možný především pro obyvatele několika čtvrtí ve městech Kawauči, Minamisoma, Naraha a Iitate. Části těchto měst zůstávají více než dva roky po jaderné havárii neobyvatelné kvůli zvýšené úrovni radioaktivního záření a poničené infrastruktuře a lidé se v nich obvykle v noci nesmí zdržovat.

Letos zde ale bude pobyt výjimečně možný, a to v období od 24. prosince až do 7. ledna. Podmínkou je včasné nahlášení pobytu úřadům.

Zájem byl mizivý

Podle agentury AFP se však nezdá, že by o povolení byl mezi lidmi, kteří od katastrofy nespali doma, přílišný zájem. Podle čtvrtečních zpráv médií o propustku požádalo 1701 osob.

Silné zemětřesení z 11. března 2011 u japonských břehů vyvolalo vlnu tsunami, která poškodila fukušimskou elektrárnu. Jádra tří ze šesti reaktorů elektrárny Fukušima se z velké části roztavila, když přívalová vlna vyřadila z provozu chladicí systém elektrárny. Podle míry uniklé radiace byla jaderná havárie nejhorší od výbuchu v Černobylu v roce 1986.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám