Hlavní obsah

Čína začátkem příštího roku uvolní politiku jednoho dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína už začátkem příštího roku uvolní pravidla, podle nichž mohou mít rodiny pouze jedno dítě. Oznámila to agentura Nová Čína. Poslanci v úterý debatovali o pravidlech, podle nichž budou vyčleněny páry, jež budou mít právo mít děti dvě.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Skupinka hrajících si pekingských dětí

Článek

Nová opatření budou dle ředitele národní komise pro zdraví a plánování rodiny Jang Wen-čuanga v některých provinciích zavedena v první čtvrtině roku 2014. Mělo by jít o několik miliónů rodin. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je řešit finanční zátěž, jíž je pro společnost stárnoucí populace.

Úřady v jednotlivých provinciích nyní vyčleňují páry, které budou vybrány pro založení širší rodiny, parlament by měl zavedení nové politiky schválit tento týden. Už když vláda letos o svém záměru upustit od striktní politiky jednoho dítěte informovala, rozproudil se obchod s dětským zbožím a také s produkty na posílení plodnosti. Úřady ale upozorňují, že politiku rodičovského plánování Čína v nejbližší době určitě nezruší.

"Stále máme velké množství občanů, na tom se nic nezměnilo. A v tom je zakořeněno mnoho našich ekonomických a sociálních problémů. Nemůžeme riskovat a dopustit, aby se nám růst populace vymkl kontrole," sdělil poslanec Ťieng Fan. Čína s 1,4 miliardy obyvatel je nejlidnatějším státem světa. Její vláda tvrdí, že politikou rodin s jediným dítětem se země od roku 1980 vyhnula narození 400 miliónů dalších občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám