Hlavní obsah

V Ugandě hrozí homosexuálům doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

Tvrdé tresty hrozí podle nově schváleného zákona homosexuálům v Ugandě. Mohou dostat až doživotí. Do vězení se mohou dostat nejen lidé, kteří homosexualitu hájí, ale i ti, kteří neoznámí úřadům, že je někdo homosexuál, uvedla v pátek BBC.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákon už schválil parlament. Jeho předkladatel David Bahati byl po hlasování spokojen: „Je to vítězství pro Ugandu. Jsem rád, že parlament hlasoval proti zlu. Protože jsme bohabojný národ, nahlížíme život holisticky (z hlediska celku, pozn. red.). Kvůli těmto hodnotám členové parlamentu schválili zákon bez ohledu na to, co si okolní svět myslí.“

Návrh zákona z roku 2009 už odsoudilo mnoho světových vůdců včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, který jej považuje za ohavný.

Proti zákonu se postavil premiér Amam Mbabazi. Uvedl, že se hlasování neúčastnil dostatečný počet poslanců. Otázkou nyní je, jak se k zákonu postaví prezident Yoweri Museveni, který jej ještě musí podepsat, aby vstoupil v platnost.

Zákon byl přijat v mírnější formě, než v jaké byl předkládán. Počítal s trestem smrti v případě, že terčem homosexuálních aktivit bude nezletilý, nebo bude-li při homosexuálním styku přenesen virus HIV.

Ultrakonzervativní Uganda také schválila zákon proti pornografii, který zakazuje minisukně a sexuálně implicitní materiály včetně některých videoklipů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám