Hlavní obsah

V Afghánistánu oběsili unesenou policistku a těhotnou učitelku

– Kábul

Afghánská policistka a těhotná učitelka byly uneseny a následně oběšeny na konzervativním jihu Afghánistánu. Jejich těla se našla pohozená několik kilometrů od zahraniční vojenské základny, která nedávno přešla pod afghánskou kontrolu. Informovaly o tom ve čtvrtek místní úřady.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánské ženy. Ilustrační foto

Článek

Matka dvou dětí sloužící u afghánské policie a učitelka se staly obětí únosu v pondělí v jihoafghánské provincii Uruzgán. Jejich těla byla objevena ve středu. "Pitva potvrdila, že příčinou smrti bylo oběšení," řekl mluvčí provinčního guvernéra Abdulláh Hemat.

V Afghánistánu se množí útoky na ženy pracující pro státní instituce. To vyvolává obavy, že práva žen tvrdě vybojovaná v posledních letech s podporou mezinárodních sil, jsou opět častěji porušována s blížícím se plánovaným stažením jednotek NATO. Agentura Reuters připomíná, že v uplynulých měsících ozbrojenci zabili v jižních provinciích několik afghánských policistek.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Úřady z mnoha těchto násilných činů podezírají fundamentalistické hnutí Tálibán. Některé útoky na ženy jsou však také spojeny s rodinnými konflikty nebo je páchají příbuzní, kteří jsou rozhořčeni, že tyto ženy chodí do práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám