Hlavní obsah

Mandela byl pohřben ve vsi, kde vyrůstal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Qunu
Aktualizováno

Ostatky bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely byly v neděli uloženy do hrobu na rodinném pozemku ve vesnici Qunu. Mandela tam žil v dětství a přál si tam být pohřben. Legendární bojovník proti rasové segregaci zemřel před deseti dny ve věku 95 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Velkolepý pohřební obřad Nelsona MandelyVideo: Reuters

 
Článek

Na místě je Mandelova rodina. Mezi pozvanými jsou britský princ Charles, americký reverend Jesse Jackson a několik afrických státníků. Brzo ráno do Qunu dorazil také arcibiskup Desmond Tutu, který byl Mandelovým druhem v boji proti apartheidu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na pohřeb Mandely dorazily významné a slavné světové osobnostiVideo: Reuters

K obřadu rakev zabalenou do státní vlajky přivezli na lafetě vojáci, mezi nimiž byli nejvyšší důstojníci. Rakev položili ve stanu postaveném pro tento účel.

Foto: Pool, Reuters

V předchích řadách sedí Mandelovy nejbližší.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Rodina exprezidenta Mandely v jihoafrickém Qunu.

Ceremoniál, při němž těsně u rakve seděli Mandelovi nejbližší, začal zpěvem státní hymny a pokračoval metodistickým obřadem. V čele stanu bylo vyvýšené řečniště olemované dvěma řadami vysokých bílých svící, za nimi uprostřed pak portrét usmívajícího se Mandely.

Foto: Reuters Tv, Reuters

K obřadu rakev zabalenou do státní vlajky přivezli na lafetě vojáci, mezi nimiž byli nejvyšší důstojníci.

Foto: Pool, Reuters

V čele stanu bylo vyvýšené řečniště olemované dvěma řadami vysokých bílých svící, za nimi uprostřed pak portrét usmívajícího se Mandely.

Obyčejní lidé a státníci se s prvním černošským prezidentem JAR loučili tento týden v Johannesburgu a v hlavním městě Pretorii. V Qunu pak převládla atmosféra intimního vzpomínání na Mandelův život a byly také provedeny kmenové rituály.

Nelson Mandela
Nelson Rolihlahla Mandela se narodil v roce 1918 ve vesnici Qunu v Transkei. Jeho otec byl náčelníkem kmene Tembu. Po absolvování střední misijní školy se pustil do studia umění na černošské univerzitě ve Fort Hare, ale už jako student se bouřil proti režimu bílých.V 25 letech se připojil k Africkému národnímu kongresu a boji proti apartheidu. V polovině 50. let byl poprvé obviněn z velezrady, první odsouzení ale přišlo až na počátku 60. let. V roce 1964 byl znovu obžalován a odsouzen na doživotí. Věznili ho až do roku 1990. O čtyři roky později se stal jihoafrickým prezidentem, když o rok dříve obdržel Nobelovu cenu za mír. V roce 2004 se z veřejného života stáhl a ukazoval se jen vzácně, naposledy během fotbalového šampionátu v JAR před třemi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám