Hlavní obsah

Tutu nakonec na pohřbu Mandely bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělního pohřbu jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely se zúčastní také emeritní arcibiskup Kapského Města Desmond Tutu. A to navzdory dosavadním zprávám o opaku. V sobotu večer o tom informovaly agentury DPA a AFP s odvoláním na Tutuova mluvčího. Emeritní arcibiskup patří stejně jako Mandela k hlavním aktérům boje proti apartheidu v Jihoafrické republice.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Emeritní arcibiskup Kapského Města Desmond Tutu a jihoafrický exprezident Nelson Mandela na archivním snímku.

Článek

Pohřeb se bude konat v neděli v Qunu ve Východním Kapsku a očekává se na něm na 5000 pozvaných hostů.

Tutu v sobotu nejprve řekl, že nebyl na pohřeb pozván a že se na něj vnucovat nehodlá. Večer jeho mluvčí ale uvedl, že duchovní si záměr zrušit cestu rozmyslel a že poletí v neděli ráno na pohřeb. Mluvčí neupřesnil, proč Tutu změnil názor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obrovské pohřební procesí bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona MandelyVideo: Reuters

Britský list The Guardian napsal, že Tutu nebyl původně pozván kvůli malichernosti představitelů Afrického národního Kongresu (ANC), který Mandela kdysi vedl. Tutu se v minulých letech stal velkým kritikem ANC a před dvěma lety jeho vládu v JAR přirovnal k vládě apartheidu.

Smuteční konvoj s rakví zesnulého jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely dorazil v sobotu odpoledne do Qunu na jihovýchodě země, kde bude v neděli Mandela pohřben. Kolem cesty, kudy konvoj převážně policejních a vojenských sil projížděl, se shlukovali místí občané, aby se s jednou z nejvýraznějších osobností této doby mohli naposledy pozdravit. [celá zpráva]

Mandela zemřel 5. prosince, v úterý se za něj v Johannesburgu konala pietní ceremonie a pak byla rakev tři dny vystavena v hlavním městě Pretorii. S Mandelou se k ní přišly rozloučit desítky tisíc lidí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vesničané mávají na pohřební průvod, který míří do Mandelovy rodné vesnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám